KulturaFoto: kragujevac.rs

Festival umetnika harmonike u Kragujevcu

Autor: Branko Vukašinović
10:14 | Sreda, 02 11 2016

Internacionalni festival umetnika harmonike, 25. po redu, svečano će biti otvoren večeras, a do 10. novembra nastupiće pobednici najprestižnijih svetskih takmičenja iz Rusije, Finske i Kine. Svi koncerti održavaju se u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, sa početkom u 20 časova, a ulaz za posetioce je besplatan.

Na festivalu prvo veče biće posvećeno profesoru Vjačeslavu Semjonovu, nosiocu počasnog zvanja narodnog umetnika Rusije, koji ove godine puni 70 godina i obeležava 50 godina rada. U njegovu čast, dela umetnika izvodiće studenti sa akademija iz zemalјa bivše Jugoslavije: Ljublјane, Pule, Sarajeva, Skoplјa, Cetinja i sa kragujevačkog FILUM-a. Na večerašnjem koncertu nastupaće i Vjačeslav Semjonov sa svojim studentom u duetu.

U četvrtak, 3. novembra nastupa Lav Lavrov iz Rusije, pobednik Svetskog kupa u Finskoj 2015. godine, 4. novembra Hanzi Vang iz Kine, pobednik takmičenja u Kastelfidardu, 5. novembra Vladimir Stupnikov iz Rusije, pobednik Svetskog trofeja u Švajcarskoj 2015. godine, 7. novembra Jane Valkeajoki iz Finske, pobednik takmičenja u Arasateu 2015. godine, 8. novembra nastupa Arsenij Strokovski iz Rusije, pobednik takmičenja u Klingentalu 2016. godine, 9. novembra Jianan Tian iz Kine, pobednica Svetskog trofeja i takmičenja u Kastelfidardu 2016. godine, a poslednje večeri festivala 10. novembra koncert će imati Ajdar Salahov iz Rusije, pobednik takmičenja u Moskvi 2015. godine.

Ovaj festival je visoko pozicioniran u svetu harmonike, jer je koncipiran tako da tokom festivala, koncerte imaju pobednici svih internacionalnih takmičenja prethodne i ove godine, a njegova jedinstvenost ogleda se i u tome što je do sada kroz svaki festival neki od umetnika radio sa našim učenicima iz Muzičke škole i studentima Filoško umetničkog fakulteta“, kazao je član Gradskog veća za kulturu, Milјan Bjeletić.

Svi mladi umetnici sa velikim zadovolјstvom kada pobede na nekom takmičenju isčekuju poziv da dodju u Kragujevac i nastupe na ovom festivalu. Od svojih početaka 1988. godine do danas, nemamo nijednog svetski priznatog umetnika, koji nije u svojim mlađim danima nastupao u Kragujevcu i koji se sa posebnim emocijama odnosi prema našoj zemlјi i našem gradu”, kaže direktor festivala Milan Tomić.

Organizator festivala je Muzički centar AD LIBITUM, pod pokrovitelјstvom Ministarstva kulture i informisanja i grada Kragujevca.