KulturaFoto: kragujevac.rs

Internacionalni festival umetnika harmonike u Kragujevcu

Autor: Branko Vukašinović
14:40 | Četvrtak, 02 11 2017

Internacionalni festival umetnika harmonike, 26. po redu, biće održan od 6. do 10. novembra u Kragujevcu. Na ovogodišnjem festivalu nastupiće pet pobednika svetskih takmičenja, a svi koncerti počinju od 20 časova u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Ulaz za sve posetioce je slobodan.

Na 26. Internacionalnom festivalu umetnika harmonike nastupiće Vitalij Kondratenko iz Rusije, pobednik Svetskog trofeja u Portugaliji 2016., Žoze Valente iz Portugalije, pobednik takmičenja u Kastelfidardu 2016., Jianan Tian iz Kine, pobednica takmičenja u Arasateu 2016., Nikita Vlasov iz Rusije, koji je osvojio drugo mesto na Svetskom kupu u Rusiji 2016. i Neža Torkar iz Slovenije, koja je osvojila  treće mesto u Klingentalu 2017.

Počeli smo kao Letnja škola harmonike 1988. godine, a u želјi da učenicima obogatimo rad koncertima priznatih svetskih umetnika za harmoniku, rodila se ideja za festival, na kome danas, menjajući koncept tokom godina, nastupaju pobednici svih najvećih takmičenja: Svetski trofej, Svetski kup, takmičenje u Klingentalu u Nemačkoj, Kastelfidardu u Italiji i Arasateu u Španiji, kao i takmičenja koja se svake pete godine održavaju u Moskvi. Festival sledeće godine obeležava 30 godina postojanja i sa ponosom možemo da kažemo da su učesnici prvih festivala danas veoma priznati izvođači i profesori na svetskim akademijama koji poštuju srpsku i kragujevačku školu za harmoniku i često su podrška našim harmonikašima i učenicima koji žele da se usavršavaju u inostranstvu”, izjavio je direktor programa Internacionalnog festivala umetnika harmonike u Kragujevcu, Milan Tomić. 

Festival organizuje Muzički centar “Ad Libitum”, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i lokalne samouprave.