Kultura

Izložba "Ispod vode-iznad vode" u SKC-u

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Ponedeljak, 04 07 2016

Izložba "Ispod vode - iznad vode/Ljudska figura u pokretu" autorke Milice Jakšić biće otvorena sutra u 20 časova u Kontakt galeriji SKC-a, a publika će radove moći da pogleda do 29. jula.

Voda simbolizuje život, njegovu iluziju, protok, nestalnost. U prirodu čoveka je usađena težnja za napretkom, da se bude uvek bolji i brži. Ta borba sa vodom stoga je impresivna. Činjenica da su ljudska tela pri plivanju delimično u vodi, a delimično iznad nje (spoj tela i vode), osim mogućnosti umetničkog prikaza raznovrsnih ljudskih  pokreta, omogućava i svojevrsni fenomen duple reakcije posmatarača gde svaki prikazani pokret iznad vode rezultira i zamišljenim pokretom ispod vode, odnosno odrazom na vodi.

Postavljene skulpture su, osim u međusobnoj, i u interakciji sa publikom i predstavljaju emocije posmatrača izražene kroz pokret pojedinačne skulpture, tj. pokret koji je posledica emocije i očekivanja posmatrača. Koliko su skulpture posmatrača zarobljene ispod vode (površine), toliko su i konkretne emocije posmatrača zarobljene ispod „voajerskog” izraza lica, ali istovremeno nagoveštene kako plivačkim pokretima iznad površine, tako i bojom nanetom na skulpturu. Koliko je pokret izraz emocija, toliko su i emocije uslovljene pokretom.