KulturaFoto: Wikipedia

Izložba o grofu Savi Lukinom Vladislaviću Raguzinskom u Narodnoj biblioteci

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 04 02 2024

Izložba o grofu Savi Lukinom Vladislaviću Raguzinskom, diplomati cara Petra Velikog, biće otvorena sutra od 18 časova u galerijskom prostoru Narodne biblioteke "Vuk Karadžić".

Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" Kragujevac sa ponosom predstavlja izložbu o grofu Savi Lukinom Vladislaviću Raguzinskom, diplomati cara Petra Velikog, koji je formirao rusku spoljnu obaveštajnu službu, razgraničio rusko i kinesko carstvo, aktivno učestvovao u vojnim operacijama Ruskog carstva i realizovao potpisivanje mira sa Turskom.

Uvek noseći otadžbinu u srcu, grof Vladislavić je obnovio srpsko školstvo, šaljući iz Rusije u Sremske Karlovce prve učitelje i udžbenike. Formirao je balkansku politiku Ruske Imperije, što je rezultovalo oslobođenjem od osmanske okupacije nepun vek kasnije.

Pomagao je crkve i manastire širom srpskih zemalja, a svojim pokroviteljstvom mnogim umetnicima zadužio je svetsku kulturu. Najveći kompozitor epohe u kojoj je živio, Antonio Vivaldi, posvetio mu je jednu od svojih opera.

Izložba sa detaljnom prezentacijom više od 100 dokumenata, slika, crteža i fotografija artefakata koji svedoče o impozantnom životnom putu, delu i zaveštanju „najmoćnijeg Srbina nakon Cara Dušana“ predstavlja se publici u Kragujevcu, zahvaljujući Radio televiziji Srbije, Nacionalnoj biblioteci Republike Burjatija i Predstavništvu Ministarstva spoljnih poslova Rusije u gradu Ulan Ude, prestonici ove republike Ruske Federacije na čijem se krajnjem jugu nalazi grad Kjahta, drevni Trojickosavsk koji je osnovao grof Sava Vladislavić u čast Svetog Save.

Izložba je posvećena sećanju na Vladimira Davidovića kome je jedna od životnih misija bila da grofa Savu Vladislavića istrgne iz istorijskog zaborava i dodeli mu zasluženo mesto u nacionalnom pamćenju.

Izložba je podržana od strane Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Izložbu će otvoriti Gordana Milosavljević, sestra Vladimira Davidovića, i koautor izložbe Branko Vukomanović.

Postavka će ostati u galerijskom prostoru Biblioteke do 17. februara.