Kultura

Izložba o porodici Fiala, najznamenitijim Česima Šumadije

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Utorak, 11 10 2016

Izložba o porodici Fiala, najznamenitije porodice šumadijskih Čeha, autora Nenada Karamijalkovića, otvorena je u galeriji Narodne biblioteke “Vuk Karadžić“, a u okviru manifestacije “Dani češke kulture u Kragujevcu“.

Na otvaranju izložbe bila je prisutna i Nj.E. ambasador Češke Republike Ivana Halvasova.

To je zapravo rekonstrukcija životne priče najznamenitije porodice šumadijskih Čeha, rodonačelnika moderne industije kože u Srbiji. S obzirom na to da u Srbiji nema više živih potomaka ove prodice koji bi mogli da posvedoče o sebi i svojim precima, od velike važnosti je bila raspoloživa periodika s kraja 19. i prve polovine 20. veka. Zahvaljujući toj građi priču o porodici Fiala možemo da pratimo od 1830. godine, odnosno od rođenja Fridriha Fijale starijeg u Taboru, koji je sredinom 1877. godine odlučio da preseli svoju fabriku kože u našu zemlju, a na poziv tadašnje vlade Srbije. Radionica kože vremenom je postala prava industrija odnosno prepoznatljiv srpski brend. U prilog tome i podatak da je Fridrih Fijala od kralja Aleksandra Obrenovića 1893. godine dobio prestižni orden Takovskog krsta IV reda za zasluge na polju razvoja srpske industrije.

U Srbiji živi oko 2300 Čeha, a Kragujevac neguje izuzetno dobru saradnju sa Južnomoravskom regijom. Ima dosta prostora za saradnju, naročito u oblasti privrede.

Inače, udruženje “Česi Šumadije“ u Kragujevcu je osnovano 2014. godine. Manifestacija “Dani češke kulture u Kragujevcu“ organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Republike Češke, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine i podršku grada Kragujevca.