Kultura

Izložba posvećena Penduli i Mirku Babiću otvorena u Muzeju pozorišne umetnosti u Beogradu (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Nedelja, 07 04 2019

U Muzeju pozorišne umetnosti u Beogradu otvorena je izložba “Prvaci kragujevačke scene i srpske glume LJubomir Ubavkić Pendula i Mirko Babić”.  Pored više od stotinu fotografija, izloženi su i lični predmeti, brojna priznanja i nagrade, medalje, ali i kostimi iz predstava dvojice glumaca. 

Autori izložbe su viši kustos Spomen–parka „Kragujevački oktobar” Katarina Babić, scenograf Ana Kolbjanova i reditelj Marko Misirača, a autor kostima je kostimograf Knjaževsko–srpskog teatra Jelena Janjatović.

Naredne godine se navršava 185 godina od kako je odigrana prva pozorišna predstava u Kragujevcu i to se smatra početkom organizovanog pozorišnog života u Srbiji. U tom periodu kroz kragujevačko pozorište prošao je veliki broj pisaca, reditelja, dramaturga, glumaca... 

"Pendula i Mirko su najreprezentativniji i najprepoznatljiviji članovi našeg ansambla. Radili su u jednom zlatnom periodu našeg pozorišta sedamdeseti, osamdesetih i devedesetih godina kada se ime kragujevačkog teatra širom bivše Jugoslavije izgovaralo sa strahopoštovanjem", rekao je Miloš Krstović, direktor Knjaževsko–srpskog teatra.

"Pendula i Mirko su dva izuzetno duboka, osetljiva čoveka i umetnika koji su prepoznali svoje pozvanje. Kragujevcu su posvetili svoju kožu, kost i mozak, sve što glumac ima i što daje. To su dva čoveka, dva velika umetnika koji su pokazali šta znači razumeti život i posvetiti život umetnosti, bez lažne forme. Pokazali su da Kragujevac može da bude centar sveta, Pariz, London ili NJujork. I on to zaista jeste, jer sve te gradove čine ljudi koji znaju šta je njihovo pozvanje. Pendula je svoje nosio sa beskrajnom duhovitošću, a Mirko sa duhovitošću i dostojanstvom. Radi se o nečemu što je više od umetnika. Radi se o zrelini postojanja", rekla je Ivana Vujić upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu otvarajući izložbu. 

Izložbom o prvacima kragujevačke scene i srpske glume otvoreni su “Dani Kragujevca u Beogradu”, koje u aprilu, uz podršku grada, organizuje Udruženje Kragujevčana u Beogradu. 

Na sceni Narodnog pozorišta ansambl iz Kragujevca večeras igra predstavu "Negri". Dokumentarno–igrani film “Staze Đure Jakšića” autora Žike Trakića biće prikazan 11. aprila, a manifestaciju 21. aprila u Kombank dvorani zatvoriće koncert Osvajača i Simfonijskog orkestra iz Kragujevca, pod nazivom “Simfonija Smak”.

Galerija slika