KulturaFoto: Mileta Mića Miloradović - Salon antiratne karikature

Karikatura Milete Miće Miloradovića proglašena najboljom na 22. Međunarodnom salonu antiratne karikature

Autor: InfoKG
10:00 | Ponedeljak, 28 08 2023

Karikaturista Mileta Mića Miloradović iz Kragujevca dobitnik je gran prija “Vesnik mira” 22. Međunarodnog salona antiratne karikature “Kragujevac 2023“. Njegova karikatura proglašena je najboljom na ovogodišnjem Salonu i dobiće novčanu nagradu od 1.500 evra koju daruje Međunarodna asocijacija gradova „Vesnik mira“.

Na konkursu za 22. Međunarodni salon antiratne karikature “Kragujevac 2023“ prispelo je 1.008 radova 427 autora iz 47 država sa svih kontinenata. Odluku o najboljima doneo je žiri u sastavu Ištvan Kelemen, karikaturista iz Mađarske, predsednik, Jugoslav Vlahović, karikaturista, illustrator i dizajner, profesor Špiro Radulović, karikaturista, Nikola Konstandinović, karikaturista i Miodrag Stojilović, novinar i publicista, predsednik Saveta Salona. 

Oni su odlučili da bude nagrađeno 10 autora antiratnih karikatura. Pored toga biće dodeljeno i pet diploma Salona autorima, čiji su radovi bili u najužoj konkurenciji za nagrade.  

Karikatura Milete Miće Miloradovića proglašena je najboljom na ovogodišnjem salonu i ponela je titulu Gran pri “Vesnik mira” 22. Međunarodnog salona antiratne karikature “Kragujevac 2023“. Miloradović će dobiti novčanu nagradu od 1.500 evra koju daruje Međunarodna asocijacija gradova „Vesnik mira“.

Prvu nagradu i zlatu plaketu dobija Mihai Boboc iz Rumunije, drugu nagradu i srenrnu plaketu dobija Valeri Tarasenko iz Rusija, a treću nagradu i bronzanu plaketu dobija Mladen Đurović iz Srbija. 

Nagrade dodeljuju i gradovi pobratiti Kragujevca. Nagradu gradonačelnika poljskog Bidgošća dobiće Vladimir Kazanevski iz Ukrajine. Nagradu nemačkog Ingolštata dobiće Jovo Škomac iz Srbija. Nagradu poljskog grada Bielsko-Biala dobiće liviu Stanila iz Rumunije. Nagrada francuskog Sirena dobija Fan Linato iz Kine. Nagrada rumunskog Piteštija pripala je Nedeljku Uboviću iz Srbije, a nagradu italijanskog grada Karara dobija Peshov Roman iz Rusije.

Odlukom žirija diplome ovogodišnjeg Međunarodnog salona antiratne karikature “Kragujevac 2023“ dobiće Maid Amini iz Irana, Luc Vernimmen iz Belgije, Benjamin Alš Ali iz Irana, Mahdein Sabbaghkar iz Irana i Jorge Sanchez Arnas sa Kube.    

Žiri, u čijem sastavu su bila četvorica poznatih karikaturista, od kojih trojica ranijih dobitnika nagrada na Salonu, a sva četvorica pobednici prestižnih festivala karikature, ističe uspeh XXII salona, kako po broju odazvanih autora i prispelih radova, tako i po kvalitetu karikatura, svedočeći time univerzalnost i, kako kažu, na žalost, još uvek aktuelnost antiratne teme. 

Sve to govori o snazi misije mira koju Salon promoviše. Najnoviji ratni sukob Rusije i Ukrajine traži još snažniju antiratni glas u svim delovima svetske zajednice radu obuzdavanja i zaustavljanja krvoprolića i stradanja. Karikaturisti na radovima priloženim Salonu svedoče tamnu stranu današnjeg sveta, ali ne pristaju na nju, već joj sude oštricom svoga pera i neusahle imaginacije. Žiri je ostao veran očuvanju univerzalnog značenja Salona i njegovoj uzvišenoj ideji. Radovi odabrani za izlaganje i objavljivanje u katalogu Salona, posebno nagrađeni radovi, pokazuju inspirativnu raznovrsnost izraza u osudi rata i upozorenja na njegovu pogubnost po ljude i čitavu planetu. Uz ideju, odabrane radove karakteriše i snažna likovnost”, saopštio je žiri 22. Međunarodnog salona antiratne karikature “Kragujevac 2023“. 

Nagrade autorima najboljih radova ovogodišnjeg Međunarodnog salona antiratne karikature biće uručene na izložbi koja će biti otvorena 20. oktobra na manifestaciji „Bdenje“ u Muzeju „21. oktobar“, uoči održavanja „Velikog školskog časa“ posvećenog sećanju na streljane nevine građane 1941. u Drugom svetskom ratu u Šumaricama.