Kultura

Konačno Šekspir u KST: Večeras premijera komada "San letnje noći"

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Petak, 22 04 2016

U najstarijem srpskom pozorištu konačno će se, na oduševljenje publike, igrati Šekspir. Premijera predstave "San letnje noći", za koju režiju potpisuje Pjer Valter Polic, zakazana je za večeras od 20 časova. Na sceni će se naći gotovo ceo ansambl, a ovakav produkcijski podvig odavno nije viđen u Kragujevcu.

Ovim putem Knjaževsko srpski teatar se pridružuje obeležavanju četiri veka od smrti čuvenog Šekspira, a "San letnje noći" na repertoaru KST bio je i pre 30 godina.

 „Šekspir je izumitelj serija. Zato je uvek veliki izazov raditi njegove komade. Danas, kada je teatar u krizi, mnogi se pitaju čemu to služi i zašto to radimo kada tu nema novca, a ja kažem zato što pozorište pruža mogućnost ljudske kreacije u vremenu kompjutera. Danas svako dete može da snimi film svojim mobilnim telefonom, ali pozorište pokreće telo i maštu koji kreiraju jedan drugačiji svet. Šekspir je to znao, bio je najveći poznavalac magije pozorišta, to treba da znamo i mi. Politički, psihološki, socijalni, duhovni, seksualni sukobi prisutni su u Šekspirovim delima, u mikro i makrokosmosu. Uvek se postavlja pitanje ko ima moć, ko vlada kućom i društvom. U tom smislu je zanimljiv odnos između žene i muškarca. U Šekspirovo vreme, britanskim kraljevstvom je upravljala kraljica Elizabeta, Nemačkom danas vlada Angela Merkel, a već sutra svet može voditi Hilari Klinton. Kako žene rešavaju probleme, kao muškarci ili drugačije, kaže o predstavi reditelj Pjer Valter Polic. "U osnovi muško ženskih odnosa stoji skriveni strah muškaraca od žena i ženske energije koja je u isto vreme i božanska i razorna. U osnovi tog straha je i činjenica da žena rađa muškarca", filozofski je zaključak reditelja.

Predstava je pripremana dva meseca, kostimi punih 5 meseci, koreografija je zahtevna, a "muzika će biti iznenađenj", najavio je direktor Teatra mr Vojo Lučić, koji je predstavu „San letnje noći“ okarakterisao kao „produkcijski podvig kakav odavno nije viđen u Kragujevcu“. Aktivirani su svi resursi našeg pozorišta i ovo je, u produkcijskom smislu, zaista veliki događaj", napomenuo je Lučić.

Reprize su na repertoaru 23. i 28 aprila.