KulturaFoto: GTO/Zoran Petrović

Kragujevac u Noći muzeja (PROGRAM)

Autor: Jovana Mladenović
09:34 | Subota, 20 05 2017

XIV Noć muzeja će se održati u večeras u 44 grada i mesta u Srbiji, a Kragujevčane očekuje bogat i kvalitetan program u muzejima, galerijama, institucijama kulture, školama, na fakultetima. Od 17 časova pa sve do 1 iza ponoći iste večeri, pored Srbije, šetaće posetioci u 120 gradova, 30 država i 3.000 muzeja u okviru Evropske Noći muzeja.

U nastavku vam donosimo detaljan program za naš grad.

PROGRAM

MUZEJ 21. OKTOBAR

19:00 Gostujuća izložba Nadežde Petrović i njenih savremenika, izbor 15 remek – dela prve polovine 20. veka nekih od naših najvećih umetnika iz zbirki Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku, pod nazivom "Slikar i poetika pejzaža". Pored dela jedne od naših najvećih umetnica, posetioci će imati priliku da vide dela bardova poput Save Šumanovića, Dragomira Glišića, Vase Pomorišca, Živorada Nastasijevića, Bete Vukanović, Božidara Prodanovića... Izložba će trajati do 14. juna.

Besplatna tura "Sećajte se moji mene" po Spomen–parku, minibusom od 18 do 20 sati, na svakih pola sata. Polazak na parkingu ispred Muzaja "21. oktobar".

Posetiocima je dostupna i stalna, multimedijalna postavka o Oktobarskoj tragediji, a u okviru nje i ciklus slika "Kragujevac 1941" Petra Lubarde, umetnikov legat Spomen–parku.

GALERIJA DOMA OMLADINE

19:00 – 00:00 „Izložba nepodobnih medija Kragujevca“ (zabranjeni studentski strip, knjiga novinskih tekstova koju niko nije smeo da štampa, prvi jugoslovenski fanzin koji je predstavljao „izvrnutu sliku“ – preteča „Njuzneta“, prvi moderni lokalni list koji je vlast sudski tužila, kako su građani nekada branili svoje medije, kako je pro-evropski zakon o privatizaciji lokalnih medija uredio medijsku scenu...).

20:00 – 22:00 „Živa biblioteka ljudskih prava“ (temat: Sloboda izražavanja i mišljenja – jedan od glavnih principa Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima; Učestvuju kao “žive knjige”: Miroslav Miletić (“Smrklost”), Gordana Jocić (ex- “Nezavisna Svetlost”), Marija Obrenović (“Lokalpress”) i Vladimir Burković – Frizbi (urednik zabranjenog studentskog časopisa Kragujevačkog univerziteta).

22:00 – 01:00 DJ KG LAW (Milija Anđelić) – set angažovanih pesama ex-YU roka + “muzika dobrog raspoloženja”

PRVA KRAGUJEVAČKA GIMNAZIJA

(R)evolucija

17:00 Đački parlament organizuje Putovanje kroz vreme - Na samom početku ovog putovanja biće pomenuti oni koji su imali tu čast da među prvim koračaju hodnicima ove škole. Slike velikana, koji su prošli kroz gimnaziju, biće okačene ispred samog ulaza u školu.

Untrašnjost škole biće upotpunjena postavkama koje će prikazivati određene periode u istoriji čovečanstva.

Posetioci će imati priliku da vide zanimljive prikaze iz svakog perioda, u vidu evolucije muzike, književnosti, likovne umetnosti, filma, mode i drugih.

Za najmlađe pripremljena je radionica „Deca umetnici“ .

19:00 Slikanje grafita

21:00 – 23:00 Koncert učenika gimnazije

KONTAKT GALERIJA SKC

20:00 Izložba skulptura “Druga najvažnija stvar”, Mića Stajčić. Izložbu će otvoriti Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti. Trajaće do 5. juna.

GALERIJA ART

Galerija Art predstaviće radove srpskih i crnogorskih umetnika koji su nastali na XVII – XVIII likovnoj koloniji Buljarica. Desetak dana druženja sa priznatim srpskim i crnogorskim umetnicima je nezaboravno iskustvo i dela koja autori ostave galeriji Art. Autori izložbe: Aleksandar Cvetković, Bojan Otašević, Vasilije Dolovačk, Naod Zorić, Miomir Mišo Vemić, Zoran Krulj, Momčilo Macanović, Maja Đokić.

PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET

Svi programi otvoreni su za javnost od 17 časova

Fizika
Veliki Teslin transformator
Manji Teslin transformator
Teslino jaje
Generator struje
Model motora jednosmerne struje
Obrtno magnetno polje dvofaznom strujom
Obrtno magnetno polje trofaznom strujom
Princip rada mreznih transformatora
Strujna i naponska rezonancija
Cujte svoj glas na radiju- bezicni prenos signala
Model Zemljine precesije
Fukoovo klatno
Opservatorija
Izlozba slika - zivot i delo Milutina Milankovica

Hemija
Bengalske vatre
Zelena vatra
Svici u boci
Vulkan
Ruka koja gori
Zeleni bljesak
Na jednom delu nalaziće se staro posuđe i aparati (retorta, analitičke vage...). Posuđe će biti napunjeno različitim rastvorima (fluorescentnim, zlatna kisa...)

Biologija i ekologija
Ćelije i tkiva - 3D modeli koji prikazuju strukturu različitih ćelija i tkiva, kao i neke fiziološke procese koji se u njima odigravaju (struktura ćelijskih membrana, krvne ćelije, sazrevanje De Grafovog folikula, struktura molekula DNK, bakteriofag, građa i finkcija različitih organela itd.)

Gljive - Biće izloženo više od 20 vrsta jestivih, lekovitih i otrovnih vrsta gljiva (pupavka, muhara, šampinjoni, vrganji, genoderme, ćuranov rep). Postavku će pratiti i poster na kome će biti jasno pokazane razlike između jestivih i otrovnih vrsta gljiva koje u prirodi izgledaju veoma slično.

Retke, ugrožene i endemične vrste biljaka - Herbarski primerci velikog broja karakterističnih biljnih vrsta, od onih endemičnih, koje kao samonikle rastu samo na teritoriji Srbije, do ugroženih, koje se nalaze u Crvenoj knjizi flore Srbije, kao vrste sa posebnim režimom zaštite, jer im preti istrebljenje. Takođe, biće izložene i biljke koje se ne mogu sresti u našim krajevima, kao što su mediteranske, pustinjske vrste itd.

Veliko cartsvo beskičmenjaka - Posetiocima će biti prezentovana velika raznovrsnost beskičmenjaka, počevši od najmnogobrojnijih insekata (najlepši primerci iz kolekcije leptira i ostalih insekata u insektarijumima), do vodenih beskičmenjaka, stanovnika priobalja, ali i velikih morskih dubina (školjke, rakovi, sipe, hobotnice).

Skeletni sistem kičmenjaka - Na nekoliko reprezentativnih primeraka biće pokazana razlika u skeletnom sistemu kičmenjaka, naročito ptica i sisara. Takođe, biće izložen veći broj primeraka glavenog skeleta različitih vrsta sisara, čime se dokazuje njihova velika raznovrsnost.

Eksperimentalne životinje - Osim za pravljenje naučnih kolekcija, neke od životinja se u biologiji koriste za izvođenje različitih eksperimenta u cilju proučavanja funkcionalne uloge pojedinih sistema organa i odvijanja različitih metaboličkih procesa. U tu svrhu najčešće se koriste beli eksperimentalni pacovi, tako da će jedan, u živom stanju, biti prikazan posetiocima. Takođe, sastavni deo ove celine biće poster, na kome će biti pokazane različite tehnike i metode koje se primenjuju na ovim životinjama u naučne svrhe, a sve u skladu sa odgovarajućim pravilima i konvencijama koje se odnose na humani tretman prema eksperimentalnim životinjama.

Izložba minerala - Naša zemlja se odlikuje velikom geomorfološkom raznovrsnošću, koja se ogleda u velikom broju raznovrsnih stena, različitih po poreklu, starosti i sastavu. Sastavni deo stena su minerali, od kojih će neki biti predsatvljeni na izložbi.

Matematika i informatika - Matematičari će se predstaviti 3-D tetrisom, matematičkim mozgalicama i Strategom.

Akvarijum


MEDICINSKI FAKULTET

Izložba slika Dragana Barlova pod nazivom "Revolucija i apatija". Izložba će trajati do 20. juna.


KULTURNI CENTAR UMMUS

18:00 Radovi objedinjeni nazivom Šabloni kao sudbine obuhvataju vizuelno istraživanje u različitim medijumima. Najdefinisanija realizacija ove ideje je trenutno u formi dvodimenzionalne ravni/štafelajne slike, koja se kasnije transformiše u savremenu instalaciju i/ili video. Kao osnovni motiv za rad autorka koristi već postojeći šablon, u ovom slučaju čipku koja je u svojoj prvobitnoj nameni bila u službi zavese. Odluka da baš ovaj tekstilni predmet koristi ima svoje izvore u značenju čipke kroz istoriju, pa sve do danas, kada je ona produkt ženskih kreativih zanata. Svaki konkretni element slike u kombinaciji sa određenim koloritskim odnosom označava društvenu refleksiju – kako rodnu, klasnu, tako i rasnu društvenu odrednicu. Naziv ovog umetničkog projekta je (romantičarski rečeno) inspirisano knjigom Bekstvo od slobode. Sanja Solunac u svojim radovima propituje stereotipe, ponašanje društava u već datom šablonu i (ne)mogućnost odstupanja od istih gde se približava idejama beznačajnosti i nemoći pojedinca o kojima i From govori u svojoj knjizi.

22:00 Koncert