Kultura

Kusturica Kragujevčanima predstavlja knjigu „Šta mi ovo treba“: 25 godina "sklupčanih" u dnevničke zapise reditelja

Autor: Jovana Mladenović
12:30 | Utorak, 27 11 2018

Reditelj Emir Kusturica promovisaće pred kragujevačkom publikom novu knjigu pod nazivom „Šta mi ovo treba“, sutra od 19 časova u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije. 

Izdavač knjige je „Vukotić Media“, a organizator Studentski kulturni centar Kragujevac.

Ovo je treća knjiga proslavljenog reditelja sastavljena od njegovih dnevničkih zapisa u poslednjih 25 godina, od rata u Bosni i Hercegovini, pa do današnjih zbivanja u zemlji i svetu. Na 360 strana, u 80 poglavlja, on svedoči o svom životu i svojim dilemama, nadama i sumnjama, čak i ne pokušava da pobegne ni od jedne teme, ni od jedne pojave, ni od jednog aktuelnog trenutka, pa makar to bile i televizijske šeme ili zagađenje životne sredine, navodi izdavač.

„Više od dve decenije ovde su se sklupčale. I sve je živo kao da je juče bilo.“

Tekstovi nisu pretenciozni, nemaju nameru da odgovore na pitanja, niti da razreše velike dileme. „Sve je tu nastalo iz potrebe da svedočim o vremenu u kojem živim i ostavim trag onima koji će u budućnosti proveriti da li je sve ovo trebalo“, piše Kusturica u uvodu knjige.

Opisao je dramatične događaje oko snimanja filma „Andergraund“, polemike s javnim ličnostima iz Sarajeva, kao i svađe i mirenja sa Abdulahom Sidranom. Kusturica govori i „zašto ne može biti muslimanski izdajnik ako nije musliman, zašto nije ni Bošnjak, zašto je srastao sa srpskom kulturom i hrišćanstvom, zašto voli Republiku Srpsku i Rusiju, zašto Srbiji ne daju da bude i istok i zapad“.

Opisao je i polemike i odgovore na napade raznih francuskih levičarskih filozofa, sa nasrtljivcima na pravoslavlje i srpstvo, o sarajevskim jaranima i lopužama, srpskim proizvođačima šunda i prostakluka,  prezir prema Fejsbuku, ali i stavove o svetskoj politici i globalizaciji.