Kultura

OKTOH i Joakimfest otvorili Oktobarske svečanosti

Autor: Jovana Mladenović
12:20 | Subota, 09 10 2021

Jednu od najznačajnijih manifestacija Ustanove Spomen–park Kragujevački oktobar, Oktobru hododarje – OKTOH otvorio je sinoć koncert Kragujevačkog simfonijskog orkestra i hor Opera Nova. Takođe, pod sloganom „Život posle“ u Knjaževsko–srpskom teatru, Jokaimfest otvoren je predstavom Upotreba čoveka Aleksandra Tišme.

U holu Druge kragujevačke gimnazije počele su muzičke svečanosti na kojima je od 1975. godine učešće uzeo veliki broj umetnika iz celog sveta. Serija koncerata održava se tradicionalno u danima pre i posle Velikog školskog časa, u znak sećanja na streljane građane Kragujevca oktobra 1941. godine.

Činom darivanja svog umeća umetnici se poklanjaju nevinim žrtvama i pridružuju ostalim umetnicima koji su ovu tragediju transformisali u umetnički čin i opšteljudsku poruku iz ovog grada koja bi trebalo da ima svoj eho u čitavom svetu.

U okviru OKTOH–a u sali Prve kragujevačke gimnazije nastupiće 13. oktobra pijanista Jakup Njevjadomski iz Poljske, 19. oktobra Kragujevački akademski orkestar akordeonista, 26. oktobra GKO Šlezinger i solista Marko DŽomba, dok će Ansambal cello zatvoriti OKTOH 29. oktobra.

Pod sloganom „Život posle“ u Knjaževsko–srpskom teatru, Jokaimfest otvoren je predstavom Upotreba čoveka Aleksandra Tišme. Pored toga, u zvaničnoj konkurenciji za nagrade su predstave "Kao da kraj nije ni sasvim blizu" Maje Pelević, "Bludni dani kuratog DŽonija" po romanu Filipa Grujića, "Samo glas" Nine Plavanjac, "Naš magacin" Tjaše Mislej, "I konje ubijaju, zar ne" po romanu Horasa Mekoja i "Ako dugo gledaš u ponor" po romanu Enesa Halilovića. Detaljno o programu čitajte OVDE.