KulturaFoto: InfoKG - Arhiva

Počinje 8. Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma

Autor: InfoKG
08:00 | Sreda, 06 12 2023

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma (ŠIFF), osmi po redu,  svečano će bii otvoren sutra i trajaće do 10. decembra u Knjaževsko-srpskom teatru. Ulaz na sve projekcije i programe je besplatan. Slogan 8. izdanja ŠIFF-a je „Vodim te na film!“.

Glavni takmičarski program obuhvatiće najbolje debitantske filmove iz Srbije i inostranstva, dok će se u revijalnom programu predstaviti filmovi nagrađeni AFIFS nagradom za montažu, kao i selekcija kratkog filma „Nacionalna klasa“. 

U četvrtak 7. decembra od 20 časova festival će zvanično otvoriti film „Ovuda će proći put“, najnagrađivaniji srpski film ove godine, a publika će nakon projekcije moći da razgovara sa rediteljkom filma. Tokom festivala kragujevačka publika će moći da pogleda još 10 dugometražnih igranih filmova i poseti raznovrstan prateći program.

Na VIII izdanju ŠIFF-a biće dodeljene AFIFS nagrade za montažu u tri kategorije „Nacionalna nagrada za najbolje montirani film“, „Nagrada za životno delo“ i „Nagrada za manjinsku koprodukciju“. Nagrada za životno delo ove godine će biti dodeljena Branislavu Miloševiću  filmskom i televizijskom montažeru zaslužnom za filmska ostvarenja poput Lavirint, Zaboravljeni, Nož…  

Prateći program obuhvatiće  radionice i predavanja na temu  montaže, izložbu „Tragovi jednog vremena“ – Filmski plakat 1980-1989. i radionicu crtanja za najmlađe.

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart“ uz podršku lokalne samouprave, Ministarstva kulture, Filmskog centra Srbije, Gete instituta iz Beograda, kompanije Prizma i šoping centra BIG fashion Kragujevac.