Kultura

Pozorište za decu: Pet nagrada na tri festivala

Autor: Jovana Mladenović
16:58 | Ponedeljak, 12 10 2015

Na XIV Međunarodnom festivalu pozorišta za decu, održanom u Banja Luci, u konkurenciji trinaest predstava iz deset zemalja Pozorištu za decu dodeljena je nagrada za najbolje lutke u predstavi "Labudovo jezero". Lutke za predstavu uradila je Stefka Kjuvlijeva.

Na VIII lutkarskom bijenalu u Bugojnu ansambl iz Kragujevca dobio je nagradu za kolektivnu igru i animaciju u predstavi "Labudovo jezero", dok je na IV Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici Pozorište za decu osvojilo tri nagrade za izvođenje predstave "Radoznalo slonče" - gran pri festivala, nagrada za scenografiju, lutke i kostime.

prijem decje pozoristePored stručnog žirija Kragujevčane na ovom prestižnom festivalu kao najbolje ocenio je i dečji žiri, tako da je osvojena i nagrada za najbolju predstavu.  

"Grad Kragujevac je izuzetno ponosan na sva dostignuća, rezultate, uspehe i nagrade koje Pozorište za decu osvaja na različitim festivalima. U planu za naredni period je snažnija podrška ustanovama kulture pri čemu posebno mislim na Pozorište za decu jer okuplja naše najmlađe sugrađane, a kulturni život Kragujevca čini mnogo bogatijim", rekao je na svečanom prijemu za članove ansambla Pozorišta za decu Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredne delatnosi.

Do kraja godine Pozorište za decu očekuje festival "Pozorište Zvezdarište" u Beogradu gde će se predstaviti komadom "Melisa". Nakon toga putuju u Niš na 46. Susrete profesionalnih pozorišta Srbije, gde će nastupiti sa predstavom "Petar Pan".