Kultura

Predstavljanje monografije i izložba Vladana Subotića u Kući Đure Jakšića

Autor: InfoKG
14:30 | Utorak, 20 07 2021

U Galeriji kuće Đure Jakšića sutra od 19 časova biće otvorena izložba slika i predstavljena monografija „Vladan Subotić“.

Izložba slika Vladana Subotića biće otvorena do 20. avgusta.

Postavka obuhvata oko 20 slika iz privatnih kolekcija koje su bile dostupne, s obzirom na to da je veliki broj dela Vladana Subotića u galerijskim i muzejskim fondovima u zemlji i inostranstvu. 

Monografiju „Vladan Subotić“ uradila je izdavačka kuća „Koraci“, pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, s obzirom na to da se umetnik uvek vraćao Kragujevcu za koji je vezan značajan deo njegovog životnog i umetničkog opusa. 

Monografiju će predstaviti Živomir Ranković, njen urednik, dok će o likovnom stvaralaštvu umetnika govoriti Maja Stanković, kustos u Galeriji.   

Vladan Subotić rođen je 1940. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1967. godine, a od 1969. godine je član ULUS-a.

Na specijalizaciju u Pariz otišao je 1973. godine, kao stipendista Vlade Francuske, kao jedini sa prostora biše Jugoslavije. Na Akademiji lepih umetnosti (Beaudž Arts) usavršavao se kod čuvenog profesora Mišela Sanžijea, Pikasovog učenika. Jedini je Srbin koji je izlagao u jednoj od najprestižnijih evropskih galerija Papinoj galeriji (Galeria De Pape) u Rimu. Dobitnik je brojnih domaćih i inostrnih priznanja za svoj rad.

Početkom 80-ih umetničko stvaralaštvo Vladana Subotića svrstano je u Kulturno istorijsku baštinu Jugoslavije.

Tokom bombardovanja 1999. godine Vladan Subotić učestvovao je u brojnim humanitarnim akcijama za prikupljanje pomoći razorenoj zemlji, čime je napravio humanitarni i kulturni most između Italije i Srbije.

Subotićeve slike svojevremeno su krasile dom Fransoa Miterana, bivšeg francuskog predsednika, kao i drugih poznatih ličnosti širom Evrope – Mišela Platinija, predsednika UEFA, Johana Krojfa, legendarnog holandskog fudbalera i trenera, Điole Ćinkveti, italijanske pevačice, italijanskih glumica Klaudije Kardinale i Đine Lolobriđide, Oracia Karpanelija, likovnog kritičara, Maura Kaziragija, režisera i scenariste, Renco Guaskoa, likovnog kritičara…

O umetničkom stvaralaštvu Vladana Subotića snimljeno je više stotina domaćih i inostranih TV emisija i nekoliko TV filmova, napisano je više stotina novinskih tekstova u zemlji i inostranstvu.