KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Premijerom i svečanom dodelom nagrada obeležen Dan teatra: Voji Brajoviću uručena statueta Joakim Vujić

Autor: InfoKG
11:45 | Petak, 16 02 2024

Premijerom predstave „Staklena menažerija“, Tenesi Vilijamsa, u režiji Olivere Ježin i svečanom dodelom nagrada, u Knjaževsko-srpskom teatru obeležen je Dan teatra i 189. godina od njegovog osnivanja.

Statueta „Joakim Vujić“ koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, ove godine je pripala bardu srpskog glumišta, Vojislavu Voji Brajoviću. Prsten sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu pripala je  Ivanu Vidosavljeviću, dok su godišnje nagrade Knjaževsko-srpskog teatra pripale glumcima Nenadu Vuleviću, Jasmini Dimitrijević i Katarini Janković, glumici Mariji Rakočević za doprinos afirmaciji Teatra, i Mariji Vujičić, rekviziterki.
Posebne zahvalnice uručene su Mariji Đoković, koordinatorki Kancelarije za mlade grada Kragujevca za doprinos razvoju pozorišne kulture među mladima i Udruženju gluvih i nagluvih Šumadije.

Predstava “Staklena menažerija” je dramska priča o rasturenoj porodici uronjenoj u iluzije o drugačijem životu koji je nedostižan.

U predstavi igraju: Jasmina Dimitrijević, Nenad Vulević, Nadežda Jakovljević i Avram Cvetković. Tekst je prevod Nade Ćurčije Prodanović, scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, kostim Jelena Janjatović, muziku Miloš Petrović, a dizajn svetla Radomir Stamenković.