KulturaFoto: KST Kragujevac

Preminuo glumac Bratislav Slavković Keša

Autor: InfoKG
09:00 | Subota, 03 07 2021

Glumac Bratislav Slavković Keša (1945-2021) preminuo je juče u Gerontološkom centru u Kragujevcu posle kraće bolesti u 76. godini života.

Rođen je 6.12.1945. godine u Kragujevcu gde završava srednju školu. Profesionalno se bavi glumom od 1970. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici.

Značajnije uloge u tom pozorištu: Džon (Šon O Kejsi Jukana i pauk), Tom (Tenesi Vilijams Staklena menažerija), Omer (Miroslav Belović Omer i Merima). U Podgorici na TV Crne Gore vodi stalnu emisiju Zrno po zrno kulture. Godine 1974. se vraća u Kragujevac u Teatar Joakim Vujić (knjaževsko-srpski teatar). Značajnije uloge: Kočkarjov (N. Gogolj Ženidba), Čapajev (S. Selenić Ruženje naroda), Ninko Belotić (Duško Kovačević Sv. Georgije ubija aždahu), Kuzman (Jug Radivojević Golubnjača), Otac Lavrentije (V. Šekspir Romeo i Julija).

Odigrao je više od 200 premijera, snimao serije: Srećni ljudi Siniše Pavića, Put Karađorđa, O Vladiki Velimiroviću, Moj rođak sa sela. Snimio je film Žestoke godine J. Kostića, koprodukcija Jugoslavije i ondašnjeg SSSR-a. Sa monodramom Odbrana i poslednji dani Borislava Pekića učestvovao je na Međunarodnom festivalu monodrame i pantomime u Zemunu.

Dobitnik je tri Godišnje nagrade Teatra Joakim Vujić, nagrade za ostvarene uloge Kočkarjova u Ženidbi i Ujka Vanča u predstavi Moj tata socijalistički kulak, nagradu grada Banja Luke za ulogu Čapajeva u predstavi Ruženje naroda, dodeljeno mu je i Počasno pismo VELIKOG GRAĐANINA grada Kragujevca 2009. godine.

U mladosti je igrao fudbal za podmladak Radničkog.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.