Kultura

"Sanatorijum" na Festivalu akademskih pozorišta Srbije

Autor: Jovana Mladenović
10:05 | Nedelja, 15 11 2015

Akademsko pozorište Studentsko kulturnog centra Kragujevac Nastupiće na 18. Festivalu akademskih pozorišta Srbije predstavom najnovijom "Sanatorijum". Predstava će biti izvedena  večeras od 18 sati na Maloj scenu Pozorišta mladih u Novom Sadu.

Miroslav Petrović je režirao i postavio na scenu tekst švajcarskog pisca Fridriha Direnmata, „Fizičari“, ali je predstava nazvana „Sanatorijum“, jer se radnja odigrava u sanatorijumu „Višnjik“, gde se nekada lečila aristokratska elita Evrope.

Po mišljenju mnogih kritičara, „Fizičari“ su najbolje delo ovog pisca, koje govori o moralu naučnika u svetu punom beskrupuloznih političara. Fizičar Johan Vilhem Mebius pretvara se da je lud i ulazi u ulogu kralja Solomona kako bi sakrio svoja opasna naučna otkrića. Tu su takođe i „Ajnštajn“ i „Njutn“, agenti iz Rusije i Amerike koji prate njegov rad. Jedan od njih je pre tri meseca ubio bolničarku, a sada se slučaj ponovio. Fizičari ostaju u sanatorijumu shvativši da spoljni svet postaje sve poremećeniji. Širok spektar likova obuhvata „čudne“ aristokrate i milionere, bivše političare obolele od arterioskleroze, pisce šizofreničare, manično – depresivne industrijalce i duhovno poremećenu elitu. Komad donosi neverovatan trilerski obrt. Ispostavlja se da niko nije ono za šta se izdaje.

U ovoj crnoj komediji se postavlja pitanje, da li postoji naučnička etika i kako je moguće da uvek kasno prepoznamo diktatore među nama i zašto je svaka velika ideja koja je trebalo da služi čovečanstvu postala njen egzekutor.