KulturaFoto: Slavoljub Radojević

U novijoj istoriji kragujevačkog pozorišta 2016. najuspešnija godina

Autor: Jovana Mladenović
10:02 | Petak, 06 01 2017

Godina za nama, koja je u Knjaževsko srpskom teatru protekla u znaku Šekspira i Sterije, jedna je od najuspešnijih u novijoj istoriji kragujevačkog pozorišta. Publiku i žirije domaćih i internacionalnih festivala najviše je oduševila predstava "San letnje noći", nezvanično ovenčana titulom produkcijskog podviga godine i našeg teatra uopšte, dok je komad "Kir Janja" jedan od najznačajnijih u srpskim pozorištima u 2016. godini.

Premijere predstava po delima dvojice klasika, Šekspira i Sterije, obeležile su pozorišni život u Kragujevcu, ali i šire. Predstava „San letnje noći“ u režiji nemačkog reditelja Pjer Valter Polica sa velikim uspehom premijerno je izvedena u aprilu 2016. godine povodom obeležavanja četiri veka od smrti Vilijama Šekspira, a sam kraj 2016. godine obeležila je premijera predstave „Kir Janja“ Jovana Sterije Popovića u režiji Dragane Varagić.

Predstavu „San letnje noći“ stručna javnost i žiriji različitih festivala na kojima je učestvovala najčešće su nazivali produkcijskim podvigom kragujevačkog teatra, dok je predstava „Kir Janja“ prepoznata kao jedna od najznačajnijih u 2016. godini u srpskim pozorištima uopšte.

U protekloj godini ansambl Knjaževsko-srpskog teatra učestvovao je na petnaest festivala u zemlji i inostranstvu na kojima je osvojeno 7 nagrada, a jedna od najznačajnijih je i Glavna nagrada stručnog žirija za predstavu „San letnje noći“ na festivalu „Teatar u jednom dejstvu“, koji se tradicionalno već tri decenije održava u Mladenovcu.

U protekloj godini kragujevački teatar je po prvi put u svojoj istoriji gostovao u Rusiji i to na festivalu „Most prijateljstva“ u gradu Joškar Ola. Tokom trajanja ovog festivala održana je i Međunarodna naučna konferencija na temu „Pozorišna saradnja – podsticaj kulturnom razvoju i socijalnoj integraciji“ na kojoj je govorio i direktor teatra mr Vojo Lučić. Ova naučna konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Ruske federacije.

Pored premijernog i repriznih izvođenja svojih predstava Knjaževsko-srpski teatar je u 2016. godini uspešno organizovao i dva pozorišna festivala - u maju „Joakimove dane“, reviju pozorišnih predstava u čast domaćeg pisca, a u oktobru 11. Međunarodni pozorišni festival „JoakimInterFest“ u ukviru koga je izvedeno 9 predstava iz pet zemalja.

Poslednjih dana 2016. godine objavljena je monografija Milena Dravić- više od umetnosti“ koju Knjaževsko-srpski teatar publikuje u okviru edicije „Joakimovi potomci“, a koja je pripadajući deo prestižne nagrade Statueta “Joakim Vujić“ čiji je jedan od laureata bila i proslavljena srpska glumica.

Premijere, gostovanja u zemlji i inostranstvu, učešća na različitim festivalima (među kojima su i oni prestižni: Dani komedije u Jagodini, Bucini dani, Festival klasike u Vršcu...), brojna publika, podignuta vidljivost i ugled pozorišta u zemlji i inostranstvu, organizacija festivala i drugih za Kragujevac i širu zajednicu važnih manifestacija, samo su neki od pokazatelja da se 2016. godina može smatrati jednom od najuspešnijih u novijoj istoriji našeg pozorišta.