Skver

"Jugo" proslavlja 35. rođendan!

Autor: Branko Vukašinović
13:49 | Petak, 02 10 2015

“Jugo”, jedan od najpoznatijih kragujevačkih brendova, proslavlja danas 35. rođendan. Serijska proizvodnja zvanično je pokrenuta 2. oktobra 1980. godine u Kragujevcu, a prekinuta je 2008. godine. Postoji više modela ovog automobila, i to Jugo 45, Jugo 55, Jugo 65, Jugo Koral, Jugo Kabrio.

O svetskoj poplarnosti automobila koji se proizvodio u “Zastavi”, govori i podatak da je od 1986. do 1991. godine “Jugo” prodavan i na američkom tržištu.

U SAD je “Jugo” stekao veliku popularnost svojim dimenzijama, niskom cenom i za američke uslove lošim kvalitetom, tako da je postao veoma poznat i popularan automobil. Ima čak i svoje klubove obožavatelja širom Amerike, a pojavljuje se i u većem broju holivudskih filmova.

Yugo USA Svakako jedan od najsurovijih prikaza "Juga", stigao je od najpopularnijeg automobilskog novinara Džeremija Klarksona u njegovoj proslavljenoj emisiji “Top Gir”. Klarkson nije imao nikakvog razumevanja za pristupačni automobil sa Balkana koji ga je toliko iznervirao da ga je na kraju pregazio tenkom.

Britanski novinar nije jedini koji se šalio na račun "Juga", pa su tokom godina skovani mnogi vicevi o pouzdanosti jugoslovenskog automobila. 

Zašto svi vozači "Juga" sigurno idu u raj?
- U paklu su već bili.

 

Zašto "jugo" ima grejače zadnjeg stakla?
-Da vam se zimi ne bi smrzle ruke dok ga gurate.

Šta se nalazi na zadnje dve stranice "Jugićevog" uputstva za korisnike?
- Red vožnje gradskog autobusa.

Kako da udvostručite cenu svom "Jugu"?
- Napunite mu rezervoar.

Šta se brže raspada od “Juga”?
- Zemlja koja ga proizvodi.

Dokaz da su Srbi oduvek čuvali životnu sredinu.
- Više ga guramo nego što ga vozimo!

Šta se čuje kad zalupiš vrata "Juga"?
- Jače!!!