SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Kada treba da se probudite da biste tokom dana bili produktivni?

Autor: InfoKG
17:00 | Utorak, 22 08 2023

Ako ujutru pokušavate da ustanete sat vremena ranije, a onda kada zazvoni alarm samo ga odložite, nemojte da budete previše strogi prema sebi.

Iako se smatra da su najuspešniji ljudi ranoranioci ne žurite sa zaključcima.

Prema sve većem broju istraživanja, kvalitetan san je jedini uslov da biste tokom dana bili produktivni, piše Danas, a prenosi n1info.rs.

Istraživači iz Brigham and Women’s Hospital u Bostonu pratili su obrasce spavanja kod 61 studenta, koji su radili puno radno vreme na Harvard College tokom 30 dana.

Iako su svi studenti spavali otprilike isti broj sati, oni koji su išli na spavanje i budili se u različita doba tokom nedelje češće su pokazivali slabije rezultate u izvršenju svojih obaveza u odnosu na one koji su se pridržavali istog rasporeda spavanja.

Rezultati ukazuju na to da je odlazak na spavanje i buđenje otprilike u isto vreme pozitivno povezano sa dobrim akademskim rezultatima, navode autori studije.

Ostala istraživanja podržavaju značajne zdravstvene prednosti redovnog rasporeda spavanja. U 2018. godini, istraživači sa Baylor Univerziteta su sproveli slično istraživanje navika spavanja među studentima dizajna enterijera.

Ono što su pronašli nije bilo iznenađenje: što je raspored spavanja studenata bio neredovniji, to su se lošije nosili sa zadacima tokom nedelje.

Dakle, ako vam ustajanje u zoru zvuči kao mučenje, poslušajte svoje telo i podesite alarm na vreme koje je za vas podnošljivije – i pridržavajte se tog rasporeda tokom cele nedelje.

Zdravlje i efikasnost idu ruku pod ruku, a kvalitetan san je ključna karika ovog lanca.

Izvor: Danas, n1info.rs