SkverFoto: Unsplash.com - Ilustracija

Kako iznenaditi dete na kreativan način

Autor: Srbijanka Stanković
08:00 | Petak, 22 07 2022

Deca, nesumnjivo, najviše umeju da se obraduju iznenađenjima. Možemo primetiti da se ona raduju svakom, pa i najmanjem poklonu, nezavisno od povoda, te je jako bitno da u svom detinjstvu imaju što više ovakvih momenata. Ako se pitate kako iznenaditi dete na kreativan način, znajte da se neće svaka ideja uklopati u njegova interesovanja. 

Igračke - najbolji odgovor na pitanje kako iznenaditi dete na kreativan način 

Igračka je poklon koji se uklapa u svaku situaciju i kome se deca uvek obraduju. U zavisnosti od godina, igračke koje mališani priželjkuju da dobiju su različite, ali definitivno ih svi obožavaju. Jedan od sjajnih predloga za poklon dečacima avanturističkog duha jeste damper igračka. Ništa ih neće toliko obradovati kao ova igračka koju obožavaju svi mališani koji vole da se igraju „građevinskim mašinama”. Takođe, autići, avioni i ostala vozila na daljinsko upravljanje predstavljaju nepogrešiv izbor za svakog dečaka. 

Kada su u pitanju devojčice, lutkice iz omiljenog crtaća, plišani medvidići i sl. mogu biti odličan izbor. U zavisnosti od interesovanja ili samih želja, kupite igračku za koju verujete da se detetu najviše svideti. Ukoliko igračku kupujete svojoj deci, pratite i osluškujte pažljivo njihova interesovanja i želje, i sigurno nećete pogrešiti. 

Rođendanske zabave 

Čestitke za rođendan i adekvatan poklon će svakako obradovati svakog mališana, ali rođendan vašeg deteta podrazumeva mnogo više od toga - na vama je i čitava organizacija. Okupite drugare i drugarice slavljenika i pripremite nezaboravnu zabavu. Dovedite animatora, klovna ili likove iz crtaća u svoj dom, dvorište ili samu igraonicu i potrudite se oko svakog detalja. 

Putovanje – avanture u novim sredinama

Neplanirano porodično putovanje u sred školske nedelje je definitivno dobro iznenađenje i originalan poklon za vašu decu. To može biti odlazak u banju, na planinu ili jednostavno dan proveden u bilo kojoj novoj sredini za klince. Neka to bude destinacija koja im najviše odgovara, prepuna zanimljivih sadržaja za decu. Kao zamenu za dugo putovanje, možete organizovati i dnevnu ekskurziju ili izlet u vidu odlaska u zoo-vrt, muzej ili akva park. 

Pokloni za stariju decu

Jasno je da svi volimo poklone, ali želje variraju i u zavisnosti od uzrasta deteta. Ukoliko imate nešto starije dete koje je dovoljno zrelo, ideja za poklon je mnogo više. Konzola za igranje je pun pogodak ukoliko imate malog gejmera pod svojim krovom. Kompjuter, laptop, tablet ili telefon uvek biti sjajan poklon, te zamena ili kupovina novog uređaja bez najave može iznenaditi vaše dete. 

Kada malo više porastu, pol prestaje da bude presudan u kupovini, te možete kupovati apsolutno iste stvari i za momke za devojčice (knjige, ulaznice za omilljeni događaj i sl.). U skladu sa mogućnostima i zaslugama, ali i interesovanjima svoje dece, odredite najbolji mogući način da iznenadite svoje naslednike. Sigurno će ceniti vaš trud. 

Da li je ispravna kupovina skupljih poklona vašem detetu? Šta kupiti ako nije?

Roditelji mahom dobro poznaju svoje mališane, te problemi pri kupovini samog poklona neće biti česta pojava. Međutim, nezavisno od pola ili broja godina, period nakon kupovine skupog poklona može biti najčešći problem, kako za roditelja, tako i za dete. Sa roditeljske strane treba pravilno rasuditi da li je dete "spremno" za skupocene stvari ili poklone visoke vrednosti. Mnogi roditelji će, kako bi što brže završili kupovinu, u korpu staviti najskuplji poklon, ne razmišljajući šta ta kupovina može doneti, i da li je uopšte ispravna. Zato je važno dobro razmisliti i još bolje kupiti, makar to potrajalo duže od očekivanog. 

Ukoliko ste mišljenja da kupovina skupljeg poklona nije najbolja ideja, alternative koje možete iskoristiti se nalaze na svakom ćošku. Nemojte zaboraviti da je sreća u malim stvarima i da osmeh na licima vašeg deteta možete staviti i kupovinom najjednostavnijih poklona. 

Razmišljate kao dete

Postoji nešto što povezuje sve ideje i načine da iznenadite vašu decu. To je vaš odnos i pristup tom momentu iznenađenja. Često se dešava da sama kupovina poklona bude mnogo lakša od načina na koji ćete organizovati samo iznenađenje i prezentovati ga.

Odvojite svoje slobodno vreme i pažljivo isplanirajte svaki detalj. Jednostavno, razmišljajte kao dete i nećete pogrešiti, jer će ideje navirati same. Setite se sopstvenog detinjstva i svega što je vas najviše radovalo. Na ovaj način ćete najbolje upoznati sopsteve mališane. Na tom nivou ćete i vi ponovo postati dete, i zajedno sa vašim detetom proživljavati novo detinjstvo. Upoznajte sopstveno dete, a probudite dete i u sebi.