SkverFoto: Pexels.com - Ilustracija

Originalni i vredni pokloni za detetov prvi rođendan

Autor: Srbijanka Stanković
12:00 | Utorak, 31 05 2022

Detetov prvi rođendan je značajan događaj u svakom „roditeljskom stažu“. U isto vreme preplavljuje nas sreća i neverica zbog činjenice da je prošlo čitavih godinu dana od rođenja naše bebe. Pored svih emocija sa kojima se treba nositi, tu je i organizacija proslave rođendana i naravno – izbor poklona za dete.

Premda beba neće razumeti rođendansku euforiju, roditelji su i te kako svesni da postoji mnoštvo razloga za proslavu. Prva godina deteta ispunjena je brojnim razvojnim prekretnicama – od toga da je beba naučila da sedi i puzi, do prvih koraka i reči.

Ukoliko ste u nedoumici šta da kupite detetu, a želite da to bude poklon koji će pomoći njegovom rastu i razvoju, predlažemo vam nekoliko zanimljivih ideja. Uz pomoć ovih predmeta dete će mnogo lakše razvijati veštine kao što su govor i fina motorika. Pročitajte.

Igračke za ljuljanje i kotrljanje

Igračke za ljuljanje pomažu detetu da izgradi snagu i savlada održavanje balansa. Prilikom odabira dizajna, najbolja opcija je klackalica koja je nisko prizemljena — smanjiće mogućnost povrede ako dete izgubi ravnotežu ili se spotakne dok se penje ili silazi.

Jednogodišnjaci uglavnom vole da se “kotrljaju na točkovima”, pa su guralice i tricikli dobra ideja za poklon. Premda nisu dovoljno stabilni i koordinisani da pedaliraju tricikl, i devojčice i dečaci od godinu dana voleće da se voze ili da ih gurate na nekom od ovih prevoznih sredstava. Zapravo, razni tricikli za decu mogu da posluže i kao guralica i kao zamena za letnja kolica. Sa jake metalne konstrukcije kasnije je moguće skinuti dodatke, tako da dete samostalno vozi kad malo poraste.

Kada su u pitanju tricikli za decu, veliki izbor modela olakšaće vam kupovinu. Većina dolazi sa tendom, naslonom koji se podešava i komfornim sedištem, pa tako možete biti sigurni da će mu vožnja biti udobna. Uz to, multifunkcionalni tricikl će “rasti” sa vašim detetom – moći će da ga koristi nekoliko godina!

Igračke za povlačenje i guranje

Od svih fizičkih prekretnica koje dete može dostići tokom prve godine, hodanje zahteva najviše napora.
Igračke za guranje mogu da mu pomognu da ojača i izgradi koordinaciju koja mu je potrebna. Mnoge od njih imaju i dodatne zabavne funkcije – lavirinte perli, muziku, pokretne delove, a sve ove opcije čine da igračka duže bude interesantna vašoj bebi.

Kada bebe počnu da hodaju bez podrške, možete preći na igračke za povlačenje — posebno one sa jarkim bojama i kinetičkim delovima koji će oživeti sa pokretom. Ove zanimljive igračke uče mališane da gledaju unazad dok se kreću napred, što im dalje pomaže da poboljšaju ravnotežu i izgrade samopouzdanje.

Igračke za sortiranje i slaganje

Igračke za slaganje i razvrstavanje omogućavaju mališanima da vežbaju prepoznavanje oblika, podudaranje boja i manipulisanje malim predmetima. Kocke su jedna od najotvorenijih i najdugotrajnijih igračaka, a stručnjaci za dečiji razvoj ih toplo preporučuju.

Igranje kockama pomaže bebi na razne načine, a pre svega u koordinaciji. Kocke su zanimljive, jer će dete koristiti jednu ruku za stabilizaciju, a drugu ruku za manipulaciju. Zapravo, sve što jednogodišnjak može da uradi u sedećem položaju je posebno važno, jer pomaže u razvoju finih motoričkih veština.

Počnite sa drvenim kockama sa slovima azbuke ili raznobojnim plastičnim blokovima. Jednogodišnjak može da složi nekoliko blokova odjednom, a vremenom će mu biti sve jasniji prostorni odnosi, pa čak i osnovni koncepti fizike i matematike.

Muzičke igračke

Muzičke igračke su veoma privlačne za malu decu, koja vole sve one predmete koji im pomažu da naprave buku. Iako je sasvim jasno da jednogodišnjaci nisu spremni za časove muzike, i te kako mogu imati koristi od muzičkih iskustava. Izlaganje dece muzici stimuliše oblasti mozga koje su zadužene za razvoj jezika, socijalnih veština i razvoj grube motorike.

Kada “prave muziku” otvaraju im se beskrajne mogućnosti da vežbaju imitiranje i sarađuju – sa odraslima i drugom decom. Ako treba da birate između igračaka koje stvaraju muziku i onih koje same prave buku, uvek se opredelite za prvu opciju. Imajte na umu da mala deca vole ponavljanje, pa ako želite muzičku igračku koja sama proizvodi zvuk, postarajte se da ima kontrolu jačine zvuka.

Posebna napomena: Zamislite tu radost vašeg jednogodišnjaka koji stabilno stoji na dve noge i otkriva – ples!

Igračke za kreativno stvaranje

Prvi rođendan deluje kao prerano doba za čas likovnog, zar ne? No, to ne znači da im trebate uskratiti “umetničko iskustvo”. Pronađite umetničke materijale koji se lako čiste poput boja za prste ili markera koji se lako skidaju i peru. Pustite bebu da otkriva radost šaranja i bojenja.

Pored crtanja i bojenja, postoje razni načini da kod jednogodišnjaka podstaknete kreativnost. Pričanje priča, izmišljanje i pretvaranje samo su neki od načina da se dete izrazi i igra. Maštovitu igru pokrenite lutkama za bebe, kamionima, igračkama-hranom. Iako nisu sve pogodne veličine za bebine prstiće, ipak su prikladne uzrastu i poslužiće im i u godinama koje slede za sjajnu zabavu.

Knjiga kao poklon za prvi rođendan

Knjiga je poklon s kojim ne možete pogrešiti – bez obzira na uzrast deteta. Od slikovnica, preko ilustrovanih bajki i enciklopedija, knjige su veoma važne za socijalni i jezički razvoj deteta. Takođe, čitanje knjiga naglas pomaže detetu da upoznaje svet i predstavlja priliku za razvoj rečnika i jezičkih veština.

Naravno, neće svaka knjiga jednako okupirati pažnju jednogodišnjaka. Najbolje je da se za početak držite slikovnica i onih dečjih knjiga koje imaju živopisne ilustracije i interaktivne elemente. Uvek je dobar izbor knjiga koja ima izreze za probijanje prstića ili stranice koje imaju reljefnu strukuru – mekano krzno zeke na repiću zeca podstaknuće dete da knjigu dodirne i neko vreme drži u rukama. Tako se od najranijeg uzrasta upoznaju sa magnetnom snagom knjige i čitanja.

Biranje najboljih poklona za prvi rođendan

Na kraju, imajte na umu da su najbolje igračke one koje su multifunkcionalne i dugotrajne. Birajte uvek predmete koji su napravljeni od visokokvalitetnih materijala – drvene igračke ili pak one izrađene od otporne plastike, koje će izdržati bez oštećenja svaku “ideju” vašeg mališana.

Nemojte se ograničavati isključivo na igračke za uzrast deteta od godinu dana. Naprotiv, prvoklasan poklon za jednogodišnjaka može biti skoro svaka igračka sa preporukom za uzrast od 2 i više godina. Bezbednosni standardi nalažu da svaka igračka s kojom dolazi riziki od gušenja mora biti označena za uzrast od 3 i više godina. Prema tome, ukoliko je igračka pogodna za dvogodišnjaka, obično je bezbedna i za jednogodišnjaka.

Dete možda neće koristiti igračku tačno na onaj način koji treba, ali i to je odlična stvar. Podstiče dete da bude kreativno, fleksibilno i da raste.