KragujevčaniFoto: Printscreen - RTS

Kragujevački Đepeto: Ivan Radibratović pravi igračke od drveta (FOTO)

Autor: InfoKG
09:30 | Subota, 13 01 2024

Kragujevčanin Ivan Radibratović pravi predmete od drveta, piše RTS. Ljubav prema ovom zanatu nasledio je od dede Zlatiborca, koji je od ovog posla hranio porodicu, a Ivanu je to hobi. Predmete koje napravi, najčešće igračke, poklanja, a nagrada mu je radost mališana. 

Više od dvadeset godina drvo trešnje, jasena i oraha, Ivan pretvara u mala umetnička dela. U želji da unapredi ovaj pomalo zaboravljen zanat, podigao je kredit i kupio mašinu za sečenje drveta. Prvenstveno pravi dečje igračke koje su ekološke i prirodne. 

Ti proizvodi su tretirani ekološkim preparatima, ekološkim lepkovima i prelazima za drvo, mogu da se koriste u ishrani za serviranje hrane, kao i dečje igračke”, kaže Ivan Radibratović iz Kragujevca.

Uz mnogo mašte, Ivan iz drveta izvlači čaroliju, a najveći deo predmeta i dalje radi ručno. Svake godine osmisli po nekoliko novih igračaka.

Od novijih igračaka imam fiću. Nju sam dizajnirao pošto smo već u Kragujevcu, ima još par novih igračaka kao što je kran, mešalica za beton”, dodaje Ivan.

Kaže da dnevno napravi tri-četiri igračke, a poklonja ih deci, znanoj i neznanoj.

Nekom detetu kad odnesem na poklon, kad vidim da je prezadovoljno ja sam presrećan, puno mi je srce i duša”, ističe Ivan.

Svojim unikatnim poklonima voli da obraduje i prijatelje za praznike.

Uvek se seti da nam nešto pokloni i uvek se radujemo njegovim poklonima i lepo nas obraduje” navodi prijateica Emilija Jovanović.

Njegovi predmeti tokom cele godine mogu se naći na humanitarnim licitacijama na internetu, gde se prikuplja potrebna novčana pomoć za lečenje obolelih.

Između ostalog pomogao je i mom suprugu postavljajući licitacije i skupili smo zaista dosta sredstava zahvaljujuči divnom Ivanu” objašnjava Irina Bogosavljević iz  Kragujevca.

Već nekoliko godina za Novu godinu i Božić igračkama zna da obraduje i mališane koji su na lečenju u Kliničko-bolničkom centru Kragujevac.

Lepo je da se neko seti naše dece, mi lečimo bebe od rođenja sa Neonatologije do osamnaeste godine života, različiti uzrasti različita patologija ali svi vole igračke”, naglašava dr Danijela Pavlović, Šef odseka za  Fizijatariju u UKC Kragujevac.

Treba imati na umu da je igra neizostavni deo detinjstva i kao takva podrazumeva prisutnost igračaka u detetovom odrastanju jer razvijaju motoriku, kreativnost, maštu. A  Ivanove drvene igračke obradovale su mnogo mališana. 

Izvor: RTS

Galerija slika