SkverFoto: Unsplash.com - Ilustracija

Kako se zaštiti od invazije mrava

Autor: Srbijanka Stanković
12:00 | Ponedeljak, 26 02 2024

Mravi nisu samo smetnja na pikniku u parku. Neki od njih su sposobni da ozbiljno naštete drvenim konstrukcijama, dok su drugi poznati po tome što ljudima ne daju mira svojim bolnim ujedima.

Uloga mrava u ekosistemu je neosporna, ali je jasno da im nije mesto u zidovima naših domova. Srećom, postoje efikasne metode koje možete primeniti da ih se otarasite.

Borba s mravima postaje složenije kada oni osnuju koloniju unutar ili u blizini vašeg doma. Ukoliko primetite da mravi redovno pronalaze put do vašeg prostora ili naiđete na znakove njihovog gnježđenja, neophodno je da utvrdite o kojoj se tačno vrsti radi pre nego što dohvatite otrov za mrave u ruke.

Razumevanje njihovih životnih navika i potencijalnih šteta koje mogu izazvati su važni kada birate najbolje sredstvo protiv mrava.

Kako i zašto mravi ulaze u kuću?

Zbog redovnog nastanjivanja kolonija mrava u urbana područja, nije rijetkost da ovi štetnici zauzmu naše stambene prostore.

Privučeni mirisima hrane, ovi sitni uljezi prodiru unutar naših životnih prostora u potrazi za ostacima mrva, kapljica ulja, šećera i raznih slatkiša koje zadržavamo u kuhinjskim ormarićima, često zagađujući hranu koju tamo čuvamo.

Mravi su izuzetno spretni u pronalaženju načina da uđu u zgrade, koristeći se pukotinama u zidovima ili temeljima, kao i malim otvorima ili drugim prazninama koje se obično nalaze tamo gde lajsne ili vodovodne cevi dolaze u kontakt sa strukturom zgrade.

Invazija mrava na domove često je rezultat njihovog praćenja nevidljivih puteva koje su njihovi izviđači, poslati od strane kolonije u potrazi za hranom, već utabali. 

Kako mravi ugrožavaju domaćinstva

Prisutnost mrava u domaćinstvu nije samo vizuelni problem, već može dovesti do ozbiljnih neugodnosti. Posebno izazovni su žuti mravi, povezani s prenošenjem bolesti, što je poseban rizik u bolničkim okruženjima i ustanovama za dugotrajnu negu.

Njihova sklonost da se gnezde na otvorenom prostoru može uzrokovati štetu na travnjacima i u vrtovima. Kada se domognu unutrašnjosti kuće, sposobni su da naruše njenu strukturu grickajući drvo, izolaciju i električne kablove u izgradnji svog gnezda.

Neke vrste mrava su sposobne da izazovu bolne ubode, a posledice uključuju upalu kože na mestu uboda, te grčeve i glavobolje. Ovi problemi mrave čine daleko većom smetnjom nego što se na prvi pogled čini. 

Kako sprečiti invaziju mrava?

Da bi se zaštitio dom od invazije mrava, važno je pridržavati se pravila čistoće i reda.

Skladištite namirnice u posudama koje se hermetički zatvaraju i tako eliminišete mogućnost da privučete neželjene goste. Brzo uklanjajte ostatke hrane i prosute tečnosti. Stalno pranje podova može značajno umanjiti verovatnoću da mravi otkriju put do vašeg prostora.

Pored toga, ispiranje sudova pre stavljanja u mašinu za pranje sudova pomaže u odstranjivanju ostataka hrane i mirisa koji privlače mrave. Primena prirodnih repelenata kao što su kafa, citrusi ili soda bikarbona pomaže u odbijanju mrava i neutralisanju feromonskih tragova.

Redovno održavanje domaćinstva je najvažnije, uključujući popravku svih pukotina na zidovima i temeljima. Kao dodatna preventiva, uverite se da su vrata i prozori stalno zatvoreni, stvarajući tako čvrstu odbranu protiv ovih dosadnih uljeza.

Ako sve što preduzmete ne urodi plodom, savetuje se da se okrenete primeni pesticida i proizvoda namenjenih za borbu protiv mrava koji su dostupni u prodaji.

Evo nekoliko dodatnih načina koji mogu pomoći u efikasnom rešavanju problema sa mravima u vašem domaćinstvu:

Zamke za mrave sa privlačnim mamcima

Zamke koje u sebi sadrže pesticide u sigurnom formatu mame mrave. Oni konzumiraju mamac i odnose ga u svoje gnezdo, čime se postiže eliminacija čitave kolonije. Postoje zamke koje koriste bornu kiselinu, dok druge mogu sadržati hidrametilon, agens koji može biti rizičan za dečju sigurnost, kućne ljubimce i biljke namenjene za konzumaciju, kao što je paradajz.

Sredstva za odbijanje mrava

Proizvodi namenjeni odbijanju mrava dostupni su za kupovinu i kreirani su da oteraju ili kontrolišu prisustvo mrava u vašem prostoru. Ovi proizvodi se obično nude u formi sprejeva, gelova ili granula. Neki su formulisani na bazi hemijskih komponenti za odbijanje ili uništavanje mrava, dok drugi mogu biti zasnovani na prirodnim sastojcima, esencijalnim uljima ili biljnim ekstraktima. 

Mravi u domaćinstvu: Zaključak

Često se dešava da mravi pronađu put do naših domova i, iako obično ne predstavljaju veliku opasnost, mogu izazvati razne neugodnosti, uključujući oštećenja na drvetu i neželjene ugrize. Na svu sreću, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti za efikasno rešavanje ove neprijatnosti.

Osnovne, ali veoma delotvorne metode za sprečavanje njihove invazije uključuju održavanje čistoće, zatvaranje svih pukotina i korišćenje prirodnih sredstava za odbijanje mrava.

Ako se, ipak, nađete pred izazovom koji je teško savladati, upotreba komercijalnih sredstava i angažovanje profesionalaca za dezinsekciju mogu predstavljati značajne korake ka dugotrajnom rešenju.

Implementacija različitih metoda, uključujući redovno čišćenje i održavanje domaćinstva, osnova su za stvaranje stabilnog i prijatnog okruženja bez prisustva neželjenih gostiju.