SkverFoto: pexels/polina-tankilevitch

Kako urediti kutak za bebu u malom stanu?

Autor: InfoKG
14:00 | Sreda, 29 09 2021

Navikli ste na život u malom stanu i organizovali ga tako da vam baš sve bude potaman, na dohvat ruke. Međutim, vaša porodica će uskoro biti u većem broju i to definitivno zahteva određene promene u enterijeru.

Kako biste vašoj bebi obezbedili sve potrebne elemente za upoznavanje sveta u udobnosti doma, ali i sebi kako bi vam nega mališana protekla olakšano - pred vama se nalazi projekat za koji se treba dobro pripremiti.

U daljem tekstu pronađite ideje koje vas mogu inspirisati kako da najefikasnije i najlepše uredite novi kutak za bebu u stanu gde je prostor ograničeni resurs, ali tako da i vi i beba imate sve što vam je potrebno.

Kutak za bebu kao “uradi sam” projekat

Osim što je finansijski isplativije, samostalno uređenje bebinog kutka može donositi posebnu emotivnu vrednost. Čak i ako niste vešti majstori, projekat koji je pred vama najverovatnije možete da izvedete sami, uz svega par asistencija u vidu inspiracije ili stručnih saveta. 

Zavisno od ideje koju želite da realizujete, zavisiće i sam proces “izgradnje” kutka za bebu. Kako bi vam projekat tekao što lakše, najbolje je da unapred navedete sve potrebne i potencijalne radove koji vam slede.

Za samostalno sprovođenje radova po stanu pronađite pouzdanu prodavnicu kojoj je online prodaja alata koji vam je potreban delatnost - tako ćete biti adekvatno pripremljeni za čitav proces i moći ćete da u njemu maksimalno uživate. Radi kupovine čak nećete morati ni da izađete iz doma - u tome je, uostalom, jedna od najvećih prednosti kupovine putem Interneta. Isti alat moći ćete da koristite još dugo, te da preuređujete dom prema uzrastu deteta kad god vam je to potrebno.

Najzanimljiviji deo svakako jeste onaj u kojem puštate mašti na volju i svoju kreativnost usmeravate ka biranju detalja za bebin kutak poput boja i motiva. Međutim, ne zaboravite da prvenstveno treba razmišljati o praktičnosti.

Gde postaviti kutak za bebu i kako da “povećate” mali prostor? 

Naravno, mesto gde ćete organizovati vaš kutak za bebu je uslovljeno slobodnim prostorom kojeg posedujete u vašem stanu, kao i količinom prostora koji je potreban za sve elemente koje želite da postavite u kutak.

Kada je u stan potrebno uklopiti ceo novi prostor koji će biti namenjen za bebu, roditelji se najčešće odlučuju da kutak za bebu postave u svojoj spavaćoj sobi, naročito kada je reč o malim stanovima.

Razlog za to je pre svega praktičnost činjenice da vam je dete nadohvat ruke i “pod okom” tokom noći, ali i to što spavaća soba najčešće raspolaže prostorom koji možete iskoristiti za bebine potrepštine, tako da ne menjate strukturu čitavog stana.

Međutim, ukoliko niste u prilici da kutak postavite u slobodnom delu sobe, postoje originalni načini kako možete da uštedite prostor i oslobodite ga za vašeg novog člana porodice.

Kutak za bebu u malom stanu - Kako do maksimalno iskorišćenog prostora?

Kako biste omogućiti komforan život u malom prostoru, najvažnije je da koristite trikove maksimalnog korišćenja prostora. U uštedi prostora će vam najviše pomoći proizvodi višestruke upotrebe i korišćenje vertikalnih elemenata.

Iako nemate slobodnog prostora, kutak za bebu može izgledati jednako magičan i biti sasvim dovoljan, uz malo truda i kreativnih dosetki. Kada se vašoj porodici pridruži još jedan član - ovi trikovi će vam postati posebno važni.

Imajte u vidu da će nekad i samo nered uticati na vaš doživljaj i korišćenje prostora, pa se trudite da uvek imate dovoljn elemenata za odlganje i da sva stvar ima “svoje mesto”.

S obzirom da će vaš inventar stvari postati bogatiji, ulaganje u dodatne elemente za skladištenje će možda biti i najveća ušteda vremena i smanjenje potencijalnog stresa koje možete da ostvarite za sebe i vašu bebu.

Takođe, mnoge stvari za bebu su prilagođene upravo upotrebi u malim stanovima, pa uvek tragajte za njima. U pitanju su najčešće sklopive stvari ili one koje se mogu koristiti na specifičan način - poput rama za presvlačenje koji se može postaviti na krevetac.

Originalna ideja - šta kada nemate prostora za kutak za bebu u stanu?

Spavaće sobe često imaju odeljak za plakar. Ukoliko ste u mogućnosti da vaše stvari koje imate naviku da skladištite u njemu, premestite na drugo mesto - oslobodićete dodani prostor u sobi, za koji neki beli svesni da imate na raspolaganju.

Kada izmestite ceo plakar, u spavaćoj sobi će vam ostati udubljenje ili širi prostor sobe i upravo taj prostor može biti idealan za ušuškan bebin kutak u koji mogu stati najpotrebnije stvari - poput kreveca i komode za odlaganje stvari.

Život sa bebom u malom prostoru ne mora da bude nekomforan samo ako taktično reorganizujete enterijer kako bi on bio što funkcionalniji. Dobra strana je što ćete lako napraviti prijatnu i toplu atmosferu, ako vodite računa da ne skladištite isuviše stvari.

Ovaj “uradi sam” projekat ne mora da zahteva ni velika ulaganja, ni velike promene u vašem stanu. Uz malo kreativnosti možete u malom prostoru napraviti pravi kutak za bebe iz bajke.

Nadamo se da ćete u našim predlozima pronaći inspiraciju kako bi vaš životni prostor učinili komfornim i praktičnim za sve članove porodice - pa i za najmlađe mališane.
 

Izvor: Avokado