SkverFoto: pexels/karolina-grabowska

Šta je potrebno bebi za normalan razvoj?

Autor: InfoKG
14:00 | Subota, 27 03 2021

Bebama je za brz napredak i razvoj potrebno mnogo roditeljske ljubavi, pažnje i brige, ali i zdravih namirnica i potentnog okruženja koje će učiniti da beba bolje napreduje.

Osim pomenutih neophodnih stvari, izdvajaju se još neke koje čine da se deci početak života učini udobnijim i prijatnijim. Mnogi ne obraćaju dovoljno pažnje na detalje koji mogu biti krucijalni u razvoju deteta.

Online prodaja opreme za bebe omogućava vam da ne gubite puno vremena na odlazak u kupovinu, već iz udobnosti doma lako nabavite potrebne stvari za decu, te opremanje za dolazak bebe nikad nije iziskivalo manje truda i vremena nego što zahteva danas.  U nastavku teksta izdvajamo stvari koji osim toga što se mogu poručiti preko interneta, omogućavaju deci i pravilan razvoj. Evo šta treba da nabavite, za svoju bebu ili na poklon tuđoj. 

Krevetac za miran san vaše bebe

Bebama je najpotrebniji miran san kako bi njihovo telo moglo pravilno da se razvija. Bebe postaju nervozne, a njihovo ponašanje je uglavnom praćeno plakanjem kada ne odspavaju dovoljno.  

Da se to ne bi dešavalo, potrebno je nabaviti kvalitetan krevetac, baš kao što je i odraslom čoveku potreban dobar dušek za spavanje kako bi se istinski odmorio. Bebama je ipak, miran san nemerljivo bitniji, zato što su njihove kosti mekane i tek treba da očvrsnu, a u tome im pomažu i namirnice koje jačaju imunitet.

Pored toga, sam krevetac može dodatno da se poboljša i da se od njega napravi pravi raj za spavanje. 

Pored ukrasa i igračaka koje čine da bebama prostor bude lepši, moguće je krevetac opremiti dodatnim ogradicama i posteljinom za ogradice koje su od finih materijala, a bebama će pružiti prijatnije i udobnije okruženje koji im je preko potrebno u ovoj fazi života. 

Ovi elementi su dobri i za period kada beba polako krene da se uspravlja i hoda po krevecu, jer će je štititi i omogućiti bezbedno okruženje, a dezeni u kojima se mogu javiti su različitih boja, tako da će odgovarati i dečacima i devojčicama. 

Udobni prekrivači i posteljina za bebe od kvalitetnog materijala

Ukoliko ste se već odlučili da svojoj bebi obezbedite miran i lagodan san, kao i bezbedno okruženje, savetuje se da kompletirate bebin set za spavanje i mekanim prekrivačima. Ovo je naročito važno zbog toga što se i oni uglavnom prave od najfinijeg pamuka i mekani su na dodir.

Jako je bitan materijal ćebeta i zbog smene godišnjih doba, pa ukoliko se odlučite za neki malo kvalitetniji izbor, vaša beba ne bi trebalo da oseti hladnoću zimi, ali da se ni ne znoji leti. Osim toga, deca u tom uzrastu praktično žive u posteljni i ćebadi pa je bitno da i sami dezeni istih budu lepi. Bebama su pokrivači značajni i zbog toga što im omogućavaju dozu zaštite i nezavisnosti, ozbirom da upravo dobar deo prvog dela odrastanja provode u u njima. Birajte prirodne materijale koji neće izazvati iritacije na nežnoj koži bebe. 

Odeća za bebe od prirodnih materijala za lagodan osećaj tokom svakodnevice

Većina proizvođača odeće se sve više da fokusira na dizajniranje odeće za decu, obzirom da su roditelji postali zahtevniji po pitanju odabira onoga što će njihovi mališani nositi, žele da se njihova garderoba slaže sa dečijom. Ipak je nešto drugačiji slučaj kada govorimo o deci do dve godine. 

Kada se radi o bebama, izbor odeće je jedna od krucijalnih stvari za njihov razvoj. Nije presudan dizajn same graderobe u smislu estetike, već je neophodno da odeća bude od materijala koji odgovaraju vremenskim uslovima kako bi se deca osećala udobno. Bebe u periodu do dve godine života nisu dovoljno razvijene, pa je potrebno da garderoba bude lagodna za nošenje i šira u predelu vrata kako bi deca nesmetano mogla da funkcionišu. 

Ono što se podrazumeva je da materijal odeće mora da bude od finih materijala poput pamuka ili svile, jer drugi materijali kao što je poliester ne apsobruju vlagu tako da ne mogu da regulišu telesnu temperaturu dece. 

Igračke za razvoj kreativnosti kod dece

Najčešći pokloni za decu, pored garderobe i ponekad novca, zapravo jesu igračke. Takođe, deca im se najviše obraduju, a šta je to što izaziva toliko oduševljenje? Mašta, motorika i kreativnost su kategorije koje deca razvijaju od najranijih dana, a u tome im pomaže njihovo okruženje i igračke.

Edukativne igračke pomažu deci da razvijaju svoja čula, a kako se razvijaju, deci je  potrebno davati one na osnovu kojih će oni moći da donose zaključke i da povezuju uzročno posledične veze, poput onoga “ako uradim ovo, šta će se dogoditi”. Kada dete krene da se kreće, potrebne su mu igračke koje razvijaju motoriku.

Pored navedenih, izdvajaju se i neke poput ukrasnih pletenica i ukrasnih jastuka, a one će deci dekorisati prostor tako da od ranih dana uče da prepoznaju određene oblike i boje.

Zaključujemo da je kada se radi o izboru poklona i generalno stvari za bebu, neophodno voditi računa kako će određena stvar uticati na dete, odnosno da li će joj pomoći da se na neki način razvija. Za stvari je ključan njihov materijal, kao i to da li su lagodne za nošenje, dok je sa druge strane kod igračaka bitno da podstiču kreativnost, maštu i motoriku. U  svakom slučaju, okruženje za bebu treba da bude prijatno, da je podstiče na interakciju i pruža udoban i miran san.

Izvor: Avokado