SkverFoto: unsplash.com/jarson

Saveti za renoviranje stana

Autor: InfoKG
13:30 | Petak, 30 04 2021

Bilo da ste kupili stan kome je potrebno sređivanje pre nego što ga nazovete svojim domom, ili je jednostavno vreme da promenite staro ruho stana u kome već živite, renoviranje je zadatak kome se treba posvetiti temeljno, sistematično i ekonomično. 

Pre nego što se upustite u samo renoviranje, treba početi sa dobrom pripremom i upoznavanjem svih opcija koje se nude. Planiranje unapred je jedna od najvažnijih stavki renoviranja, jer vam može uštedeti vreme, novac, a neretko i živce. 

Zato smo za vas prirpemili savete za renoviranje stana koji bi mogli da vam posluže pri planiranju i pripremi ovog velikog koraka, ali i tokom samog renoviranja. 

Sređivanje podova - birajte kvalitetna i ekonomična rešenja 

Renoviranje stana pre svega podrazumeva velike radove, odnosno sređivanje poda. Bilo da sređujete već postojeći, ili menjate i postavljate novi pod, biće potrebno da obratite pažnju na kvalitetno i ekonomično rešenje. 

Laminat se na tržištu izdvaja kao povoljno rešenje, a samo oni najbolji imaju i - upravo takav kvalitet treba da birate ukoliko se opredelite da postavite laminat. garant najvišeg kvaliteta u pogledu otpornosti

Naime, laminat je povoljno i prilično atraktivno rešenje za stan, koje se može estetski prilagoditi enterijeru vašeg stana, ali ono o čemu treba voditi računa prilikom odabira laminata jeste kvalitet i specifikacije. 

S druge strane, ukoliko je u stanu već bio parket, razmislite o tome da li možete da “zakrpite” već postojeći parket, ili je potrebno da postavite novi. Izračunajte koliko su te opcije isplative, te na osnovu toga i donesite odluku. 

Dok vam parket pruža dugovečnost i osećaj sigurnosti, laminat vam daje veću mogućnost izbora i uštede novca, s obzirom na to da ga možete promeniti lakše nego sam parket.

Krečenje zidova - transformišite prostor novom bojom

Renoviranje stana od poda po plafona obuhvata jednu ključnu stvar: krečenje zidova. 

Krečenje nije samo estetski poduhvat, već je reč i o neophodnom higijenskom koraku, koji treba napraviti prilikom renoviranja stana. Naime, na zidovima našem doma se skuplja prljavšina i prašina baš kao i na svim ostalim površinama u domu, s tim što se zid ne može “očistiti” krpom. 
Upravo zato se kreči, kako bi se skinuo stari sloj prljavštine i naneo novi čisti sloj boje. 

Prilikom renoviranja stana savetujemo da promenite boju zida koju ste imali do tada. Iako ste se možda već navikli na određenu nijansu, nakon godina i godina života u određenoj prostoriji, nova boja će biti pravo osveženje koje će u potpunosti transformisati prostor i dati mu novi izgled. 

Ako renovirate stan u koji tek treba da se uselite, procenite koje će to boje oplemeniti prostor, nemojte birati zagasite koje će ga vizuelno smanjiti, osim ako vam to nije cilj. Takođe, na vreme obezbedite molera koji će izaći u susret vašim željama i potrebama. 

Postavljanje tapeta - upotrebite svoju kreativnost 

Tapete više nisu zaostavština prošlosti koju možemo videti u bakinoj i dekinoj kući na selu. One su se vratile na velika vrata i postaju sve popularnije u savremenom dizajnu enterijera. Razlog tome je činjenica da su sam dizajn i izrada izuzetno napredovali. 

Tako možete odabrati tapete za dečiju sobu, ili kao detalj u nekoj od prostorija u domu. Ovo može biti vrlo atraktivno rešenje, ali ne zaboravite da obratite pažnju na kvalitet samih tapeta, kako bi ova upečatljiva dekoracija ostala očuvana što duže. 

Zamena stolarije - investiranje u uštedu energije 

Kvalitetna stolarija je ključ održavnanja optimalne temeprature u domu kako tokom zimskog perioda, kada struju koristimo za grejanje, tako i tokom letnjeg, kada nam obično rade klima uređaji. 

Ukoliko je vaša stolarija dotrajala i ne zadržava dobro temepraturu koju pokušavate da održite u stanu, vreme je da je zamenite. Tom promenom ćete uštedeti mnogo novca, jer se eletrična energija koju trošite za rashlađivanje, odnosno zagrevanje prostora.

Standard kvaliteta preporučuje PVC stolariju za sve nekretnine, jer ona predstavlja pouzdano, kvalitetno i estetski prihvatljivo rešenje. PVC prozori i vrata za terasu su praktično i pouzdano rešenje za svaki savremeni dom. 

Kontrolisanje sanitarija - ne preskašite ovaj korak 

Kontrolisanje i eventualna zamena sanitarija se obično ne nalazi na listi omiljenih zadataka bilog kog vlasnika stana, ipak, ona je neminovna kako biste znali u kakvom prostoru živite i šta možete očekivati od istog. 

Savetujemo vam da prilikom renoviranja stana prvenstveno proverite u kakvom su stanju saniterije, odnosno da li je nešto potrebno menjati ili popravljati. Ukoliko jeste, nemojte preskakati ovaj korak već obavite sve što je potrebno kako biste odjednom rešili najkrupnije “probleme” u domu. 

Proverite slavine, odvode, stanje kade odnosno tuš kabine, kao i ključne cevi u domu o kojima bi s vremena na vreme trebalo povesti računa. Pogledajte koje delove treba menjati, i rasporedite i ovaj zadatak negde na listi prioriteta. 

Sanitarije su osnova renoviranja kupatila, a ako želite da renoviranje stana podelite po fazama, odnosno prostorijama u vašem stanu, onda odlučite na kom mestu će se naći kupatilo. 

Rasporedite troškove za sve krupne izmene 

Sve navedene stavke deo su krupnih izmena koje treba napraviti prilikom renoviranja stana. Koliko je svaka od njih važna najviše zavisi od toga u kakvom stanju je stan koji renovirate. 

Za stan u koji tek treba da se uselite obično treba izdvojiti veće troškove, s obzirom da većinu promena morate da uradite odjednom. S druge strane, za stan u kome već živite renoviranje se može rasporediti na više etapa, i na taj način se mogu rasporediti troškovi, i doneti prave odluke. 

Nadamo se da su vam ovi saveti koristili i da će vam period renoviranja proteći što uspešnije, a da će krajnji rezultat biti dom po vašoj meri! 

Izvor: Avokado