SkverFoto: Pexels - Pixabay - Ilustracija

Lepo i korisno: Saveti za uređenje doma

Autor: Velibor Živkov
14:00 | Nedelja, 04 12 2022

Bilo da želite da uredite enterijer kuće ili stana kako biste u nekretnini uživali lično ili planirate da joj “podignete cenu” da biste je što bolje prodali na tržištu, osim kvalitetnih materijala i dobrog stila, sve je važnija funkcionalnost i energetska efikasnost prostora.

Tokom planiranja gradnje i uređenja doma, ušteda energenata postaje sve važnija tema i presudni faktor. Ukoliko ste i vi u situaciji da planirate proces sređivanja stana ili kuće, ovi saveti će vam pomoći da razmislite i o sledećim stavkama koje donose uštedu energije u budućnosti, ali i ekonomično iskorišćen prostor, kao i praktičnija rešenja kako da spojite lepo i korisno. 

Savremene roletne ili žaluzine

Stolarija, fasada i dobro urađena izolacija, kao što znamo, znatno utiču na energetsku efikasnost. Uz kvalitetnu stolariju, obratite pažnju i na stavku na koju ste možda zaboravili, a to su roletne i žaluzine. Kroz stare roletne doslovno bacate novac i energiju kroz prozor. Ovo ulaganje doneće vašem domu uštedu kada je u pitanju potrošnja energenata tokom zime (drvo, ugalj, gas) odnosno manji račun za struju u letnjim mesecima, jer nećete imati potrebu za čestim radom klima uređaja. Uz kvalitetne višeslojne prozore, ova savremena rešenja za zaštitu od sunca, vetra, kiše i provale čuvaju temperaturu u prostoru i znatno vam mogu uštedeti energiju.

Osim što su moderne i praktične, roletne i žaluzine nove generacije lepo izgledaju, izrađuju se u raznim bojama i ulepšavaju fasadu svojim čistim linijama, luksuznim dizajnom i minimalističkim stilom, a možete ih pokretati i uz pomoć tastera ili daljinskog upravljača. 

Ugradni ormari

Evo jedne opcije koja će vam uštedeti mnogo prostora i podići vrednost vaše nekretnine. Ugradni ormari osim što vam pomažu da iskoristite sav mogući prostor i što su izuzetno dugotrajni, oni su i vaši saveznici u tome da vam prostorija uvek bude čista i uredna. Prave se po meri ne ostavljajući nikakav prorez već se protežu od poda do plafona i od zida do zida.

Bilo da u njima planirate da držite odeću, obuću, igračke, kućnu hemiju, u pitanju je odličan prostor za odlaganje. Ugradni ormar se pravi iz jednog dela kao otvor u zidu koji se obloži drvetom i zatvori vratima po vašoj želji - klasičnim ili kliznim. 

LED umesto obične rasvete

U odnosu na prethodno navedene stavke u uređenju doma, zamena običnih sijalica LED rasvetom je poprilično jeftin i jednostavan način da uštedite na iznosu računa za električnu energiju. LED sijalice su primetno dugotrajnije i pretstavljaju energetski efikasno rešenje.

Dok je prosečni vek obične sijalice 1.500 sati, LED može da radi i do 25.000 sati. Kada je potrošnja u pitanju, ekvivalent običnoj sijalici od 60W je LED sijalica od 7W. Kada ovu računicu prenesemo na godišnji nivo, to znači da obična sijalica koja radi 3h dnevno potroši oko 65kWh, a LED sijalica troši manje od 8kWh. S obzirom na to da prosečna kuća koristi oko 10 do 15 sijalica, ušteda nije zanemarljiva.

Podno grejanje

Moderniji sistem grejanja ne samo što će lepše izgledati u vašem domu zbog toga što je potpuno skriven, već će vam u narednim godinama doneti i mnogo uštede. Ukoliko ste u mogućnosti, odlučite se za podno grejanje koje radi na principu toplotnih pumpi koje konvertuju vazduh u vodu. Odličan izbor prilikom postavljanja podnog grejanja jesu i pločice kao izbor podnih obloga koje se lako održavaju i čuvaju toplotu. Otporne su na habanje, lako se brišu i ribaju, a poslednjih godina na našem tržištu mogu se naći i veoma atraktivne pločice u vidu imitacije drveta, tako da one nisu rezervisane samo za kuhinje i kupatila.

Sa željom da vam olakšamo uređenje enterijera i pomognemo pri uštedi dok renovirate i uređujete svoj idealan dom, bila su ovo neka od korisnih rešenja kako da iskoristite prostor na najbolji mogući način, dobijete energetski efikasnu nekretninu i primenita neka praktična rešenja. Na ovaj način ćete postići najbolji odnos količine utrošene energije i postignutog komfora. Ostalo prepuštamo vašem stilu, ukusu i talentu za dizajn enterijera!