SkverFoto: pexels/pixabay

Meta preti gašenjem FEJSBUKA i INSTAGRAMA u Evropi

Autor: InfoKG
11:30 | Utorak, 08 02 2022

Ukoliko se uvede novi zakon EU koji će ograničavati da upotrebljavaju podatke Evropljana, kompanija Meta je zapretila da će ugasiti Fejsbuk i Instagram u Evropi ako ne bude u mogućnosti da prenosi, skladišti i obrađuje podatke iz EU na svojim serverima sa sedištem u SAD, prenosi "Dejli mejl".

Kako navodi britanski list, američki gigant zarađuje 6,8 milijardi dolara godišnje na evropskom kontinentu od prihoda od reklama.

Kompanija bi mogla da napusti zemlje u Evropskoj uniji, osim Veliku Britaniju koja više nije članica tog bloka, ako se uvede novi zakon EU koji će ih ograničavati da upotrebljavaju podatke Evropljana, upozorili su iz Mete.

Podaci su od centralnog značaja za reklamni posao koji generiše skoro sav prihod kompanije, a okviri koji su nadgledali prenos informacija sa evropskog kontinenta sada su u periodu neizvesnog očekivanja.

Sudskom odlukom EU u julu 2020.godine, poništen je ključni aranžman o podacima "Štit privatnosti" između Evrope i SAD.

U svom godišnjem izveštaju upućenom američkoj Komisiji za hartije od vrednosti, Meta je navela da trenutni propisi EU sprečavaju prenos podataka, koji je, kako je navela, od suštinskog značaja za njeno poslovanje.

Evropski regulatori trenutno pripremaju nove zakone, koji će urediti kako da se podaci korisnika prenose u SAD i nastavljaju pregovore sa američkom vladom kako bi došli do prihvatljivog rešenja.

Izvor: UZVIK