SkverFoto: Arhiva - kragujevac.rs

Ovo su najčešća imena koja Kragujevčani daju deci

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Sreda, 03 03 2021

Mihajlo, Sofija, Danilo, Nika samo su neka od najčešćih imena koja su Kragujevčani davali deci tokom prošle godine, izjavili su za InfoKG u Gradskoj upravi.  

Roditelji tokom iščekivanja najsrećnijeg dana u životu uglavnom budu u dilemi koje ime da daju detetu, a sve je manje slučajeva u kojima tu odluku donosi kum. Izbor je veliki, ali svako gleda da to bude upečatljivo ime ili neko koje će ga podsećati na nekog. Budući roditelji neretko obraćaju pažnju i na značenje imena, koje će dati svom detetu. Poslednjih godina je “trend” da to budu kratka ili strana imena.

Međutim, u Kragujevcu su u 2020., kada je u ovdašnjem Kliničkom centru rođeno 2.200 beba, preovladavala sprska imena, a to pokazuju i podaci koje je portal InfoKG dobio iz Gradske uprave.  

Dečacima su u Kragujevcu tokom prošle godine najčešće davana imena Mihajlo, Danilo, Lazar, Luka i Vuk.

Kada je reč o devojčicama, roditelji su u većini slučajeva odlučivali za imena Sofija, Nika, Teodora, Dunja i Lenka. 

Retko se dešava da dece kada odrastu promene ime, a takvih slučajeva ima i u Kragujevcu. Iz Gradske uprave su poručili da ne vode posebu evidenciju o tome da li je neko promenio samo ime, već kompletno lično ime, odnosno ime i prezime. Zbog toga, kako kažu, nisu mogli da izdvoje podatke iz baze samo o promeni imena i koja su to najčešće menjana. 

Iz Gradske uprave su saopštili da su u 2020. zabeležene 142 promene ličnog imena. Od tog broja, procentualno gledano, 70 odsto su bile promene prezimena kod žena posle razvoda braka, koje su vratile svoje devojačko prezime.