InfoFoto: Pexels

Ovo su trenutno najpopularnija imena koja se daju deci u Kragujevcu

Autor: Jovana Mladenović
11:56 | Četvrtak, 16 03 2023

Budući roditelji s velikom pažnjom biraju imena za svoju decu. Neki pribegavaju tradiciji, a drugi modernosti. Ovde dolazi i do preklapanja, pa su određena imena uvek aktuelna. Portal InfoKG prenosi vam podatke iz matične knjige rođenih za Kragujevac i Šumadiju - koja su trenutno najpopularnija imena?

Devojčice naješće nose sledeća imena: Sofija, Dunja, Sara, Teodora, Milica, Nađa, Una, Mila, Nikolina i Helena.

Za dečake najčešća imena su: Luka, Vasilije, Bogdan, Lazar, Vuk, Vukan, Aleksa, Vukašin, Pavle i Stefan.

Jednostavnijom analizom i pregledom matičnih knjiga rođenih u pogledu ličnih imena, može se zapaziti trend da su roditelji u poslednjih 5 do 10 godina počeli davati svojoj deci stara imena koja su se davala dosta ranije i bila su zaboravljena u nekom periodu, od pre 40 do 50 godina. Kurs povratka srpskoj  tradiciji i običajima prouzrokovao je i uvoj oblasti da se neka "zaboravljena" imena ponovo daju deci. To su za dečake Todor, Vukašin Novak, Vuk, Simeon, Ognjen, Jakov; a za devojčice Kalina, Savida, Đurđa, Kasija, Mitra.

Primećeno je da su se pojedina imena stalno davala (nekad manje, nekad više) i opstala do današnjih dana. Muška: David, Vasilije, Bogdan, Ilija, Damjan, Miroslav; a ženska: Sofija, Milica, Dunja, Vera,Anđelija, Marija.