SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

U narodu se veruje da rakija neke tegobe leči bolje od lekova

Autor: InfoKG
17:00 | Četvrtak, 16 11 2023

U našem narodu postoji verovanje da je rakija lekovita i da jedna čašica ovog alkoholnog pića povoljno utiče na zdravlje, što su i potvrdila neka medicinska istraživanja.

Šljivovica, „dunja“ i „kajsija“ najpoznatije su rakije u Srbiji. S obzirom na visok procenat alkohola, s njihovom konzumacijom treba biti oprezan. Ipak, naši stari decenijama određene tegobe leče upravo ovim pićem, piše nova s, a prenosi n1info.rs.

Bol u želucu – Veruje se da posle teškog i masnog obroka gutljaj ili dva šljivovice ili travarice umiruju želudac.

Zubobolja – Pre nego što su se analgetici odomaćili po domaćinstvima u Srbiji zubobolja se lečila gutljajem rakije koji se držao neko vreme u ustima na bolnom mestu i njime ispirala usna duplja. Ta rakije se nije pila, već se posle određenog vremena ispljune.

Bol u grlu – Verovalo se da će grgoljenje i ispiranje grla rakijom u koju je nakapano par kapi propolisa uspešno dezinfikovati grlo i otkloniti bol. 

Bol u leđima – Malo rakije lagano se umasira na bolna i ukočena leđa. Postupak se ponavljao posle nekoliko sati, a za ovu namenu se posebno koristila komovica.

Ukočen vrat – Baš kao i ukočena leđa, ukočenje vrata naši stari su sanirali rakijom na isti način – masiranjem.

Loša cirkulacija – Naše bake i deke su često dan počinjali čašicom rakije na prazan stomak. Verovali su da tako pokreću usporenu cirkulaciju.

Urološki problemi – Rakija s peršunom koristila se kao saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

Dezinfekcija rana – U nedostatku medicinskog alkohola rakija se koristila za ispiranje i dezinfekciju rana.

Lekar opšte medicine dr Nikola Stojković je objašnjavajući lekovita dejstva rakije za portal Nova.rs rekao da su obloge od rakije dobre za skidanje temperature, između ostalog i one od komove rakije.

"Obloge od komovice se stavljaju na određene delove tela, a mogu se njom i masirati stopala i dlanovi. Rakija inače deluje tako što širi krvne sudove, nakon čega se lakše oslobađa toplota iz tela, te će pomoći", kazao je dr Stojković.

Međutim, on je istakao da obloge od rakije nisu dovoljne kada je u pitanju visoka temperatura. Upozorio je i da alkohol može da izazove iritacije na koži, posebno ako nije razblažen u vodi.

Izvor: nova.rs, n1info.rs