Skver

Venčanice od papira: Kratkotrajno zadovoljstvo za dugi brak

Autor: Jelena Maksimović
14:16 | Nedelja, 17 04 2016

Toliko stvari možete napraviti i učiniti sa papirom: pisati po njemu, crtati, voditi beleške i praviti aviončiće kada vam je dosadno. Međutim, ukrajinska umetnica Asya Kozina dosetila se da od papira pravi očaravajuće venčanice.

Venčanice, u formi haljina napravljenih u potpunosti od papira, osmišljene su u promotivno-reklamne svrhe za brend Wild Orchid. To je australijska firma koja se bavi dizajnom i proizvodnjom ekskluzivnog donjeg veša, a za ovu priliku, u saradnji sa Asyom Kozinom, predstavili su kolekciju za mlade neveste i donji veš koji bi nosile tokom venčanja i prve bračne noći.

Kako Kozina naglašava, inspiraciju za ova originalna i nesvakidašnja rešenja našla je proučavajući svečane odore i venčanice iz različitih delova sveta, istražujući kulture etničkih zajednica i njihovu istoriju.

Ovo nije njen prvi izlet u pravljenju različitih kreacija i formi od papira, pre ove serije napravila je jednu inspirisanu i posvećenu mongolskoj tradiciji venčanja. Impresionirana ekstravagantnošću i futurističkim pristupom ove tradicije, Kozina je uz pomoć papira htela da istakne specifične oblike i detalje koji se nalaze u mongolskoj nošnji. Na taj način je izrazila svoje poštovanje i ljubav prema kulturi ove zemlje.

Iako živi u Rusiji, tačnije Sankt Peterburgu, Kozina je ukrajinskog porekla. Još u detinjstvu počela je da se interesuje za papir. U osmoj godini majka ju je naučila kako da seče jednostavne šablone i mustre, a na četvrtoj godini studija toliko je postala opsednuta ovim materijalom da je za samo par meseci napravila izložbu od trideset skulptura. Od tada papir je postao njena vokacija, i sada često izlaže, drži master klaseve i radionice.

Zainteresovana za istoriju mode iz čitavog sveta, trudi se da poštuje tradiciju svake kulture koja joj je inspirativna, i u svojim kreacijama želi da istakne i naglasi ono što je u formi i obliku karakteristično i autentično za svaku od ovih kultura.

Njen brižljiv i posvećenički rad traje satima pre nego što svaki detalj bude savršeno na svom mestu. I samo snimanje fotografija traje dosta vremena, tokom kojeg manekenke ne smeju da sede, mnogo se pomeraju, a još manje znoje, da se ove fragilne haljine ne bi pocepale ili pokvarile. Kompleksnost Kozininih dela se svakako oslikava u ideji, ali pre svega u realizaciji, kao opipljivom i spektakularnom procesu.

Potrebno je izuzetno strpljenje, posvećenost i umeće da bi se napravila remek dela od ovako jednostavnog materijala iz svakodnevne upotrebe kao što je papir. Skulpture koje od njega nastaju su prava 3D umetnička dela, prepuna rezbarija i „izvajanih“ detalja. Osim haljina i venčanica, tu su i barokne perike, maske i druge kreacije od papira. Kozina pomera granice viđenja ovog naizgled običnog materijala, a kao rezultat imamo njene impresivne radove.

Koliko god da su njene venčanice lepe i ženstvene kreacije, one su pre svega krhke i lako uništive, što smanjuje verovatnoću da ih veoma raspoložene “mlade“ ponesu na svom venčanju. Ipak, one ekstravagantnije nastrojene svakako će se usuditi, a sigurno je da papirnate venčanice mogu poslužiti kao inspiracija i primer nečeg originalnog i nesvakidašnjeg.

,

Pogledajte kako to izgleda:

Galerija slika