SportFoto: SPD Radnički

ABA se vidi iz Kragujevca – arhitekta „povratka“ ima reč: Uskoro će biti predstavljen veliki projekat Radničkog

Autor: InfoKG
11:00 | Utorak, 02 04 2024

Hala Jezero – ne tako davno bila je poprište velikih utakmica, kako na domaćoj, tako i na evropskoj sceni, gde su svi oni koji su gostovali Radničkom bili svesni da ih očekuje sve samo ne lak posao. Godine su prošle, vremena se promenila…

Sada je Radnički stabilan član KLS-a, ali sa ambicioznim čovekom na čelu kluba, Srećkom Otovićem, priželjkuje povratak u vrh regionalne košarke, piše meridiansport.rs.

Sportske ambicije kao i odlične rezultate koji su ga usmerili na prvi tim, Otović je prvo beležio sa mlađim kategorijama. Naime, došao je na ideju da decu prvo sportski angažuje kroz školu sporta.

"Foka postoji skoro 20 godina, to je prva školica sporta u Srbiji. Ideja se javila na primeru škola u Francuskoj, gde deca ponedeljkom treniraju plivanje, četvrtom košarku, petkom, fudbal… Ja sam probao taj sistem da prilagodim našim uslovima. Naziv FOKA je nastao zbog sportova koji se treniraju u školi sporta, dakle fudbal, odbojka, košarka i atletika".

Kasnije fokus sa ostalih sportova suzio se na košarku. Košarkaški stručnjaci će vam često reći kako je u mlađim kategorijama napraviti igrača mnogo veći uspeh nego trofeji, a Otović može da se pohvali sa oba. Foka je 2014. postala prvak države u konkurenciji pionira, odakle su izašli Mihailo Jovičić, bivši igrač madridskog Reala, Mege, Radničkog, sada član Vršca i Luka Glišović koji je posle epizode u Zemunu bio uzdanica prvog tima Radničkog.

"Košarka je u mom srcu, ja sam bio pomoćni, kasnije i glavni trener Radničkog, bio sam dugo trener mlađih kategorija. Mlađe košarkaške ekipe koju se kroz rad formirale u Foki imale su za cilj da se pokaže kako pravilno treba raditi sa decom. Mi smo bili prvaci Srbije i uspostavili saradnju sa madridskim Realom (gde je zaigrao Jovičić), sa ostalim velikim klubovima u regionu… Brzo smo u Kragujevcu uspeli da isplivamo kao prva opcija za decu koja su želela da se bave košarkom, a odlične rezultate smo imali i van granica Srbije".

Odlični rezultati i radna etika lansirali su Otovića na čelo prvog tima Radničkog i to u periodu kada klub nije bio u najboljem stanju, ali situacija se brzo promenila.

"Ja sam u SPD Radnički bio koordinator mlađih kategorija što se tiče košarkaške sekcije. Uspeo sam da ostvarim odličnu saradnju sa ljudima koji se nalaze na čelnim pozicijama SPD-a, da bi kasnije preuzeo klub kada je ispao iz KLS-a u Prvu B ligu. U početku smo imali problem sa igračkim kadrom, nismo imali trenera… Ali me to nije poljuljalo i po preuzimanju kluba sam rekao da je cilj povratak u KLS. To nije bio lak zadatak, da se odmah po ispadanju vratite u viši rang. Rešio sam da okosnica tima budu momci iz Kragujevca, pre svega prekaljeni Marko Đerasimović (bivši igrač FMP-a), Milić Blagojević, vratio sam u klub Jovičića, Danilo Labović je kasnije došao (mladi reprezentativac Srbije i bivši član Mege), svi su oni imali poverenje u mene i moju neku viziju i ideju. Sve je išlo dobro i ekspresno smo se vratili u KLS".

Na kraju gledaoci vide finalni produkt, ali niko ne vidi šta sve mora da radi prvi čovek kluba, a koliko je to težak posao otkrio nam je Otović.

"Neverovatno je teško. Želim da klub postavim tamo gde mu je mesto, ne želim da o situaciji u klubu odlučuje jedan čovek. U narednom periodu uključićemo u projekat ljude koji su bili u košarci i imali zapažene karijere. Među njima je pomenuti Marko Đerasimović, koji će od sledeće godine biti član stručnog štaba i biti u strukturama kluba. Planiramo da napravimo sistem po uzoru na najveće klubove. Teško je napraviti uspešan klub, ali imam viziju i znam šta hoću, pa se ne predajem. Imamo ogromnu podršku ostalih ljudi iz SPD-a, imamo snažnu podršku grada, pa ćemo videti".

Radnički je odlično otvorio tekuću sezonu i našao se u gornjem delu tabele. Velike zasluge za ovaj uspeh ubira mladi trener Stevan Mijović, čiji je talenat kasnije prepoznao i FMP na čijoj se klupi kratko našao u drugom delu sezone.

"Mijović je klub iz Prve B lige uspeo da vrati u KLS. Na startu tekuće sezone on je bio i dalje na klupi Radničkog i beležio fantastične rezultate, koji nisu prošli neopaženo od strane FMP-a, i stigao je poziv. Klub i ja lično nismo želeli da stajemo na put njegovoj karijeri i napretku, dobio je slobodu u izboru sredine i on je otišao u Železnik. Veoma smo mu zahvalni na konstatnom i dobrom radu u klubu i na svemu što je učinio za nas".

Sada klub iz prestonice Šumadije sa klupe vodi naš proslavljeni reprezentativac i bivši igrač Crvene zvezde – Marko Simonović. Simonović je uneo nove principe u igru Radničkog, ali i novu energiju kojom je sačuvao klub u gornjem delu tabele.

"Simonović je pre svega izuzetan sportista, borac, radnik… Uneo je neku novu energiju u igrače, novi plan igre. U početku je trebalo igračima da uđu u sistem novog trenera, ali je pronađen zajednički jezik. Simonović je uspeo da veže četiri pobede zaredom i postavi nas u stabilnu poziciju u gornjem delu tabele da ne moramo da mislimo o ispadanju iz lige, zapravo naši ciljevi su sasvim suprotni. Cilj je da se košarka u Kragujevcu digne na neki viši stepen. To nije samo moj lični cilj i Marka Simonovića, već čitavog grada i pokušaćemo sledeće sezone da igramo ABA 2 ligu. Simonović je prošao mnogo toga i ima košarku u malom prstu, on jeste i biće vrhunski trener. Meni je zadovoljstvo što sarađujemo, zato što doprinosi klubu ne samo na terenu, nego i van njega. Njegovi rezultati se vide na terenu i nadam se da će biti sve bolji u narednom periodu".

Radnički godinama nije igrao regionalnu košarku, pa bi učešće u ABA 2 ligi bio još jedan veliki iskorak ka povratku na dane stare slave. Koliko je realno da se Kragujevčani nađu u ABA 2 ligi sledeće sezone? Prema rečima prvog čoveka kluba – veoma realno.

"Mislim da je to veoma realan scenario. Mi smo već razgovarali sa čelnicima ABA 2 lige. Razmatra se format takmičenja ABA i ABA 2 lige za sledeću godinu, ali verujem da ćemo dobiti šansu da ostvarimo plasman makar kroz kvalifikacije. Pravimo već selekciju igrača za narednu sezonu kao da igramo ABA 2".

ABA 2 je odlična podloga za povratak na veliku scenu, tačnije ABA ligu. U Radničkom su svesni koliko je to težak zadatak, ali plan je da kroz par godina tim sa Lepenice u svom domu ponovo dočekuje najveće klubove iz regiona.

"Idemo korak po korak. Nama je cilj prošle godine bio da se vratimo u KLS, što smo uradili. Ove sezone je bio cilj da klub bude stabilan i ostane u KLS-u, za sledeću godinu je cilj ABA 2. Želimo da klub podignemo na još viši nivo, a kroz dve, tri godine i da se vratimo u ABA ligu. Postoji projekat na kojem radim i koji će uskoro biti prezentovan klubu i gradu, to je plan da kroz četvorogodišnji ciklus nađemo mesto u ABA ligi", zaključio je naš razgovor Otović.

Izvor: SPD Radnički, meridiansport.rs