SportFoto: Darko Čojić

FK “Šumadija 1903”: Jedna od najstarijih klubova u Srbiji proslavio 120 godina postojanja (FOTO)

Autor: InfoKG
11:00 | Petak, 15 09 2023

Fudbalski klub “Šumadija 1903” obeležio je 120 godina postojanja svečanom akademijom u Knjaževsko-srpskom teatru. Tom prilikom promovisana je i monografija “Uvek prvi “Šumadija 1903” 120 godina”.

Prva fudbalska lopta u gradu na Lepenici zakotrljala se 1903. godine. Doneo ju je inženjer Danilo Stojanović, poznatiji kao “Čika Dača”, po povratku sa studija iz Nemačke, kada se zaposlio kao nastavnik praktične nastave u tadašnjoj Vojno-zanatlijskoj školi u Kragujevcu. To je oduševilo učenike škole, koji su se radovali novoj zabavnoj igri. 

Samo par meseci od upoznavanja sa novom fudbalskom igrom između dva improvizovana gola, na predlog Čika Dače, te 1903. u školi se formira fudbalski tim, koji dobija ime Šumadija. 

Brojni osvojeni pehari, zlatne plakete, dobijena društveno-sportska priznanja danas krase klupske vitrine, na šta su svi u “Šumadiji 1903” ponosni, verujući da je to pravi putokaz dolazećim mladim generacijama u ostvarivanju još većih uspeha na travnatim terenima širom Srbije.  Najveći istorijski uspeh Fudbalski klub “Šumadija 1903” ostvario je takmičarske 1998/1999. osvajanjem prvog mesta u Srpskoj ligi i direktnim  plasmanom u Drugu saveznu ligu “Zapad” Fudbalskog saveza Jugoslavije, gde se takmičio punih pet godina. 

Tokom svog bitisanja “Šumadija 1903” iznedrila je veliki broj vrsnih igrača i istaknutih fudbalskih radnika, čiji je doprinos u razvoju, omasovljenju u unapređenju fudbala na prostoru Šumadije, pa i cele Srbije od ogromnog značaja. Jedan od najpoznatijih među njima je fudbaler Filip Kostić.  
Povodom 120 godina od osnivanja Fudbalskog kluba “Šumadija” upriličena je svečana akademija u Knjaževsko-srpskom teatru. 

Zahvaljujem se svim generacijama igrača - kapitena, trenera, članovima, ustanovama is vim fudbalskim entuzijastima koji su tokom 120 godina dali svoj doprinos u razvoju, omasovljenju i unapređenju FK “Šumadija 1903” koji je pronosio slavu fudbalskog sporta od najnižeg do saveznog ranga na prostorima nekadašnje Jugoslavije i Republike Srbije”, izjavio je predsednik FK “Šumadija 1903”, Petar Tankosić. 

Na akademiji je promovisana i monografija kluba “Uvek prvi “Šumadija 1903” 120 godina”.

Ta publikacija najbolje odslikava fudbalsku istoriju jedne neprekidne, duge i svetle tradicije našeg kluba, jednog od najstarijih fudbalskih kolektiva u Republici Srbiji, koji je u proteklih 120 godina znao da ugosti mnoge ekipe, a bio je i rado viđen gost i priman u mnogim mestima, varošicama i gradovima Šumadije i Srbije”, rekao je Tankosić. 

Na akademiji su uručene plakete za doprinos u radu FK “Šumadija 1903” pojedinicima i organizacijama. 

Plakete su dobili Fudbalski savez Srbije, Fidbalski savez regiona Zapdane Srbije, Fudbalski savez Grada Kragujevca, Fudbalski klub “Radnički 1923”, SKupština grada Kragujevca, kompanija “Lioneight”, a za izuzetne zasluge u razvoju kluba plakete su dodeljene Radoslavu Raki Stevanoviću i Nebojši Lekoviću.

Galerija slika