SportFoto: fkradnicki.com

Radnički slavio u Lučanima nakon gola u dubokoj sudijskoj nadoknadi

Autor: InfoKG
14:00 | Ponedeljak, 19 07 2021

Nisu fudbaleri Radničkog 1923 mogli zamisliti bolji početak povratničke sezone u Super ligi Srbije. Mada su na gostovanje ekipi lučanske Mladosti otišli kao unapred prežaljeni, izabranici Vladimira Radenkovića su borbenom i disciplinovanom igrom uspeli ne samo da odole favorizovanom domaćinu, već i da do dođu do sva tri boda, i to na skoro pa filmski način, pogotkom Marka Mirića u dubokoj sudijskoj nadoknadi vremena – 1:0 (0:0).

Još jednom se pokazala tačnom pretpostavka da rezultati koje neke ekipa ostvaruje u pripremnim utakmicama ne daju jasnu predstavu o njenom stvarnom kvalitetu i mogućnostima. Skepticizam koji je provejavao među simpatizerima kragujevačkog kluba uoči početka nove takmičarske sezone pretvorio se u veliko slavlje nakon skoro 100 minuta igre u Lučanima. “Crveni” su pokazali da uprkos mladosti i manjku iskustva mogu biti sasvim ravnopravan takmac ekipama koje već se već duži niz godina nadmeću na superligaškoj sceni.

Imao je šef struke Radničkog 1923 Vladimir Radenković dosta problema prilikom odabira startne jedanaestorke za premijeru u Lučanima, budući da nije mogao da računa na čak petoricu prvotimaca. Zbog toga je bio primoran da modifikuje početne planove, pa je tako mesto najisturenijeg igrača u prvoj postavi namenio novajliji Veljku Trifunoviću, dok je šansu od prvog minuta dobio i kapiten Stevan Kovačević, koji se nije previše naigrao tokom pripremnog perioda. Iako se očekivalo da će tek oporavljeni Ognjen Lukić zauzeti mesto na golu kragujevačkog tima, među stativama se ipak našao znatno spremniji Stojan Leković, koji je na kraju izrastao u jednog od junaka utakmice.

Na drugoj strani, ekipa iz Lučana, predvođena novim trenerom Ivanom Stefanovićem, i sa nekolicinom dokazanih superligaških igrača u svojim redovima, poput Saše Jovanovića, Janka Tumbasevića, Vladimira Radivojevića, Miloša Cvetkovića i iskusnog golgetera Milana Bojovića, u utakmicu je ušla sa jasnom namerom da opravda ulogu favorita i upiše prva tri boda u novoj takmičarskoj sezoni.

I zaista, već u 5. minutu Lučanci su propustili prvu veliku priliku da dođu do vođstva. Nakon blage konfuzije u odbrani Kragujevčana, lopta je došla do Jovanovića, koji iz neposredne blizine pogađa stativu.

“Crveni” su prvi put došli do daha i prilike da zaprete golmanu domaće ekipe Maksimu Miloviću u 16. minutu, kada je Mirić uputio idealan centaršut sa desne strane, ali kapiten Kovačević nije uspeo da zahvati loptu glavom.

U 29. minutu ponovo je zapretio Jovanović, ovoga puta snažnim i nezgodnim udarcem sa ivice šesnaesterca, međutim lopta je na putu ka golu zakačila nekog od fudbalera Radničkog 1923 i završila u korneru. Nakon udarca iz ugla, Kos je pokušao da vrati loptu na drugu stativu, ali tamo nije bilo nikog od njegovih saigrača koji bi je skrenuo u mrežu.

Kiša koja ovog vikenda nije zaobišla Lučane imala je za posledicu izuzetno klizav teren, što je pokušao da iskoristi kapiten Mladosti Vladimir Radivojević udarcem sa skoro tridesetak metara. Iako je lopta nezgodno odskočila ispred Lekovića, mladi čuvar mreže uspeo je da je skrene u korner.

Poslednju priliku u prvom delu susreta imao je najbolji strelac u istoriji Super lige, Milan Bojović, koji je na centaršut Milana Cvetkovića šutirao glavom pored gola.

Lučanci su u drugih 45 minuta dodatno intenzivirali pritisak ka golu Kragujevčana. Tako je Kos u 51. minutu tukao snažno sa desetak metara, ali nije bio dovoljno precizan, da bi nedugo zatim pokušao i Baha glavom, međutim lopta je završila pored gola.

U 60. minutu još jedna kolosalna prilika za Mladost. Najpre je Leković refleksno zaustavio nezgodan udarac Miloševića, da bi u nastavku akcije Baha loptu poslao van okvira gola.

Fortuna je bila saveznik Kragujevčana i osam minuta kasnije, kada je nakon kardinalne greške štopera Stefana Filipovića lopta došla do Radivojevića, koji je sa roglja peterca šalje nebu pod oblake.

Milan Bojović je u 70. minutu ozbiljno testirao Lekovića udarcem sa desetak metara u bliži ugao, ali je mladi čuvar mreže Radničkog 1923 i ovom prilikom iskazao svoje golmanske kvalitete.

Konačno, Kragujevčani su u 73. minutu uspeli da makar za trenutak prekinu opsadu svog gola nakon solidnog pokušaja rezerviste Dragutinovića sa distance.

Poslednjih desetak minuta utakmice obeležio je Stojan Leković, koji je činio prava čuda na svom golu i najzaslužniji je što Kragujevčani nisu kapitulirali na ovom gostovanju. Mladi čuvar mreže je najpre u 80. minutu zaustavio još jedan udarac Saše Jovanovića, zatim nije dopustio ni da ga iznenadi Nemanja Ivanović minut kasnije, da bi se u 86. minutu istakao efektnom paradom nakon pokušaja iskusnog Janka Tumbasevića.

Na najvećem iskušenju Leković je bio u prvom minutu sudijske nadoknade vremena, kada je u situaciji “jedan na jedan” sa Kosom izašao kao krajnji pobednik i sačuvao kožu svom timu.

I kako to prema nepisanom fudbalskom pravilu obično biva, Lučanci su za sve propuštene prilike na utakmici morali da budu kažnjeni. Uloga “dželata” pripala je Marku Miriću, koji je u osmom minutu sudijske nadokonade vremena pronašao put do mreže domaćeg tima. Aleksandar Varjačić je centrirao sa desne strane, a iskusni ofanzivac volej udarcem sa desetak metara smestio loptu u donji levi ugao gola Mladosti.

Mirićev pogodak izazvao je salvu oduševljenja među najvatrenijim pristalicama kragujevačkog kluba, popularnim “Crvenim đavolima”, koji su u značajnom broju doputovali u Lučane kako bi pružili podršku svojim ljubimcima.

Priliku da potvrde dobar utisak sa superligaške premijere “crveni” će imati u petak, kada će na svom “Čika Dači” ukrstiti koplja sa subotičkim Spartakom.

Izvor: fkradnicki.com