Bombe i granate gde im mesto nije: NUS na njivama i grobljima, u smeću i na drveću

Ponedeljak, 12 Februar 2018 13:00Autor: Jovana Mladenović

Neeksplodirane ručne bombe, artiljerijski projektili, protivavionska municija, tromblonske i minobacačke mine ponekad se mogu naći tamo gde im nije mesto i u situacijama kada sigurno ne očekujete da biste na njih mogli da nabasate - kad kopate temelj za kuću, uređujete živu ogradu ili njivu, bacate smeće, pospremate ormar pokojnika. Verovali ili ne, dešavalo se čak da se pronađu na groblju, dok se jednom prilikom neko dosetio da bombe, poput nekakvih ukrasa, okači na drvo! Srećom, za bezbednost građana brine specijalizovani Tim za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) Uprave za vanredne situacije Kragujevac, koji je uvek tu da stručnim dejstvom spreči posledice koje bi mogle nastati.

Na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga u 2017. godini pronađeno je i uništeno ukupno 125 NUS-a. Najviše je bilo ručnih bombi - 35, slede artiljeriski projektili - 22, minobacačke mine - 5, detonatorske kapisle -4, vežbovna školska sredstva - 3, protivavionska municija - 2, protivgradna raketa -1, ostala sredstva - 53. Gledajući statistiku od 2010. godine, u 2017. je bilo najmanje pronađenog i uništenog NUS-a na teritoriji Šumadiskog upravnog okruga. Tim za NUS UVS je tokom 2017. godine, u sadejstvu sa Timom za NUS Uprave za civilnu zaštitu, izlazio na teren 51 put i tom prilikom je preuzeto i uništeno 1103 komada različitih ubojnih sredstava.

Tim za NUS UVS Kragujevac, osim na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga, vrši prikupljanje i uništavanje NUS-a na teritoriji koju pokrivaju Kraljevo, Čačak, Jagodina, Užice, Novi Pazar, Prijepolje, a po ukazanoj potrebi i na teritoriji drugih gradova širom Srbije. Na teritoriji Republike Srbije postoje tri Tima za NUS, u Beogradu, Kragujevcu i Nišu. U 2017. godini naš Tim dosta je radio u sadejstvu sa beogradskim.

Od početka 2018. godine, po naređenju pomoćnika resornog ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, Predraga Marića, tim za NUS UVS u Kragujevcu deluje samostalno.

Čovek počne da kopa temelj kuće i nađe zaostalu granatu ili minu iz pređašnjih ratova, kao i kad kosi livadu, krči vrzinu i šumu. Gore od toga je što građani u svom posedu imaju mnogo eksplozivnih naprava, a kad odluče da ih se reše, to ponekad rade krajnje nepromišljeno. Neki smatraju da je dovoljno i da ih bace u smeće, plitko ih zakopavaju, ostavljaju u starim kućama, panjevima, bacaju u jezero, reke. Pamti se i da su nakon smrtnog slučaja, pri raspremanju pokojnikovih stvari, u njegovom ormaru pronađene ovakve naprave, a pronalazili su ih i pri uređenju groblja. Desilo se čak i da je neko bombe okačio na drvo!

Količina pronađenih i uništenih neeksplodiranih ubojnih sredstava drastično se smanjuje iz godine u godinu. U poslednjih 7 godina Tim za uništavanje NUS-a najviše posla imao je 2011., kada je uništeno čak 8902 komada, a 2015. je uništeno 2141, čemu su doprinele Uredba o legalizaciji i akcije vraćanja nelegalnih eksplozivnih naprava i municije od strane građana.

NUS koja se pronalaze uglavnom su "pretekla" iz prethodnih ratova, a najviše ih je na Aerodromu i Deninom brdu, ima ih i u Opornici, gde je u zaseoku Majnići pre nekoliko godina u samo jednom danu pronađeno čak 140 ovakvih naprava. Najviše je ručnih bombi i artiljerijskih projektila, te pritivavionske municije, tromblonskih i minobacačkih mina, ima i protivgradnih raketa, detonatorskih kapisli...

U prošloj godini pažnju javnosti privuklo je pronalaženje artiljerijske granate iz Drugog svetskog rata na jednoj parceli na Pivari, kao i minobacačka mina koja je pronađena na međi između dve parcele u Sugubinama. 

Građani su ponekad spremniji da se oslobode tih naprava ostavljajući ih bilo gde kako bi izbegli krivičnu odgovornost, uprkos teškim poslediama koje mogu proisteći iz tog nemara, nego što su voljni da ih predaju nadležnim službama. Apelujem na građane da, kada uoče sumnjiv predmet, odmah to prijave policiji ili Operativnom centru UVS na broj 1985, kaže za InfoKG Zoran Kočović, načelnik Uprave za vanredne situacije Kragujevac.

Nailazi se na razne situacije, a Tim koji je prošao sve obuke i poseduje najsavremeniju opremu koja se koristi u EU, sve ih je rešio bez incidenata. NUS se uništavaju na bezbednim lokacijama, uz poštovanje stroge procedure. Obavezno je i prisustvo Hitne pomoći, policije i saobraćajne policije, vatrogasno spasilačkih jedinica.

Stručnjaci koji rade na uništavanju NUS-a izlažu svoje živote opasnosti baveći se ovako rizičnim i odgovornim poslom. Od kada je Uprava za vanredne situacije zadužena za NUS, tj. od 2010. godine, nije bilo nijednog incidenta u smislu povređivanja ili materijalne štete pri preuzimanju, transportu i uništavanju. Ponosan sam što sam na čelu tima koji čine takvi ljudi, zaključio je za kraj našeg razgovora načelnik Kočović.


 

Najnovije vesti iz ove kategorije