Kragujevčani vole "Gospojinske svečanosti": Otvorena "Smotra narodnog stvaralaštva" (FOTO)

Utorak, 28 Avgust 2018 12:00Autor: Jovana Mladenović

Kulturno-umetničkim programom i otvaranjem "Smotre narodnog stvaralatva" počele su "Gospojinske svečanosti".

Saborna crkva i ove godine obeležava slavu tradicionalnom manifestacijom "Gospojinske svečanosti", koja je počela danas, na praznik Velika Gospojina. U porti hrama i duž ulica Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i Branka Radičevića otvorena je „Smotra narodnog stvaralaštva“ uz prigodan kulturno-umetnički program.

"Gospojinske svečanosti" organizuju Eparhija Šumadijska i bratstvo Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice, a "Smotru narodnog stvaralaštva" GTO „Kragujevac“.

Ansambl "Smilje" predstavio se pevačkim numerama, a mladi članovi i narodnim kolom. "Kolo srpskih sestara" pripremilo je dramske prikaze. 

Na prodajnoj izložbi rukotvorina i domaćih proizvoda izloženi su radovi brojnih udruženja i seoskih domaćinstava. Tu su umetnički obrađeni predmeti od drveta, oslikano staklo, unikatna grnčarija, heklani pleteni i vezeni ručni radovi, oslikana svila, slikano staklo, domaći med, medenjaci, radovi od trske, domaći sapun, vodeničarsko brašno, kozji sirevi, sve vrste slatke i slane zimnice, domaći sokovi i proizvodi od šumskog voća, kao i domaće rakije i vina.

"Kolo srpskih setara" Kragujevac izlaže domaće proizvode u saradnji sa organizacijama iz Požarevca, Niša i Miloševca, sa kojima su ujedinjeni u Sabor „Kolo srpskih sestara Srbije“. Prihod od prodatih proizvoda namenjen je za humanitarne svrhe i biće podeljen siromašnima.

"Smotra narodnog stvaralaštva" biće otvorena danas do 18 sati.

"Gospojinske svečanosti", devete po redu, trajaće do 21. septembra, praznika Mala Gospojina. 

Galerija slika

Najnovije vesti iz ove kategorije