Povećan broj turista: Kragujevac ugostio 25.000 ljudi

Sreda, 30 Avgust 2017 15:00Autor: Branko VukašinovićFoto: Zoran Petrović/Gradska turistička organizacija Kragujevac

Ukupan broj turista u Kragujevcu povećan je za 18 procenata, a broj noćena za 22 odsto, s obzirom na to da je u prvih sedam meseci 2017. naš grad posetilo više od 25.000 turista, koji su ostvarili oko 50.000 noćenja. 

Od ukupnog broja posetilaca, stranci su činili 42 odsto i ostvarili su 45 odsto noćenja. To pokazuje da je broj stranih turista u odnosu na isti period prošle godine povećan za 24 odsto. Prosečna dužina boravka gostiju u našem gradu je dva dana.

U Gradskoj turističkoj organizaciji kažu da zasluge za to idu manifestaijama koje su od početka godine održane u Kragujevcu. Dodaju i da do kraja godine predstoje Oktobarske svečanosti i Sajam turizma, što predstavlja još dva velika migraciona „talasa“, kada će u našem gradu biti povećan broj turista, posetilaca, poslovnih ljudi i povećan broj vodičkih tura.

Strani i domaći turisti često se iznenade kada saznaju da je Kragujevac bio prva prestonica moderne Srbije i kolevka zakonodavnih, ustavnih, industrijskih, obrazovnih i kulturnih ustanova, koje su u njemu osnovane. Jedan od svetskih trendova je i dugo zanemarivan Prvi svetski rat, o kome se tek sada otkrivaju mnoge istine, pa i uloga i značaj Kragujevca kao privremene prestonice u Prvom svetskom ratu. Tako je interesovanje turista, pre svega bilo usmereno prema Miloševom vencu i građevinama baroka (Palata Suda), neoklasicizma (Prva gimnazija), secesije (Blok „Moskva“), „Belle Epoq“-a (Zastavina upravna zgrada), orjenta (Amidžin konak) i stare engleske industrijske arhitrekture (Topolivnica i Milošev Arsenal).Pažnju turista i posetilaca nesmanjenim intenzitetom i dalјe privlači i Spomen park i Muzej „21. oktobar“, sa svim svojim humkama, naravno uz razgledanje grada i sve ostale znamenitosti, koje bi teško bilo pobrojati, kao i crkve i manastire u okolini”, poručuju iz Gradske turističke organizacije Kragujevac.  

Gosti Kragujevca sve informacije o našem gradu, smeštajnim kapacitetima i ugostiteljskim objektima, mogu da dobiju u Turističkom informativnom centru na platou Robne kuće, a na tom mestu mogu da pazare i suvenire, knjige i slike sa gradskim motivima. 

Najnovije vesti iz ove kategorije