Proglašeni dobitnici Đurđevdanske nagrade: Milanović, Veljković, Dimitrijević, Demić, Otović i Tijanić

Četvrtak, 25 April 2019 10:00Autor: Branko Vukašinović

Dobitnici Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade za 2018. su Bratislav Milanović za izgradnju industrijskog kompleksa “MIND park”, Katarina Veljković za postignute rezultate u nastavi, Gorica Dimitrijević koja je putem Skajpa davala časove Teodori Vranješević dok je bila na lečenju u Nemačkoj, Mirko Demić za roman “Pustolovine bačkog opsenara”, Srećko Otović za edukaciju i popularizaciju sporta kod mladih i doktorka Jelena Tijanić za emisiju “Doživeti stotu”. To je odlučeno na današnjoj sednici Skupštine grada. Laureatima će nagrade biti uručene na svečanoj sednici Skupštine grada, 6. maja, za Dan grada, na Đurđevdan.  

Za Đurđevdansku nagradu u oblasti privatnog preduzetništva prdložen je Bratislav Milanović za izgradnju industrijskog kompleksa “MIND park“ u industrijskoj zoni Sobovica. U obrazloženju se navodi da je ovaj projekat  Vlada Srbije proglasila projektom od nacionalnog značaja. Dodaje se i da će on uz značajne proizvodne kapacitete, obezbediti i uslove za razvoj inovativnih rešenja ne samo u industriji šinskih vozila, već i drugih industrijskih grana visokih tehnologija čime je dat izuzetan doprinos privrednom razvoju grada, ali i čitavog regiona.


U oblasti obrazovanja predložena je nastavnica informatike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, Katarina Velјković, za postignute rezulate u nastavi, kao i za realizaciju niza projekata u oblasti obrazovanja u 2018. godini. Katarina je izabrana u Top 50 nastavnika na svetu, a dobitnik je i nagrade Udruženja Živojin Mišić.


U oblasti humanitranog karaktera predložena je Gorica Dimitrijević koja je putem skajpa davala časove Teodori Vranješević dok je bila na lečenju u Nemačkoj. Zahvaljujući tome Teodora je uspela da održi korak sa nastavom i drugovima iz razreda, ali i postigne uspeh sa svim peticima u školskoj 2017/2018. godini.  


U oblasti umetnosti predložen je Mirko Demić za roman „Pustolovine bačkog opsenara“. Obrazloženo je da Damićev narativni postupak prevazilazi okvire jednostavne priče o pustolovu Dimitriju Vujiću, kao i da je ovim ostvarenjem postavio nove standarde u književnom stvaralaštvu i obogatio kulturnu scenu.


Za nagradu u oblasti sporta predložen je Srećko Otović. U obrazoženju se navodi da je on kontinuiranim radom i angažovanjem doprineo edukaciji, razvoju i popularizaciji sporta kod mladih. Među argumentima su i izuzetno angažovanje i postignuti rezultati sa Sportskim klubom Foka, zatim, organizacija Međunarodnog košarkaškog turnira, saradnja sa KS Makedonije, Bugarske i timovima iz Kine.


Doktorka Jelena Tijanić predložena je za Đurđevdansku nagradu u oblasti novinarstva za televizijski serijal „Doživeti stotu“, koji se emituje na Televiziji Kragujevac. U obrazloženju se navodi da je ona, kao specijalista urgentne medicine, kroz autorske emisije pristupala zdravstvenim problemima na zanimlјiv način i doprinela edukaciji i informisanosti gledalaca o prevenciji, lečenju bolesti, istinama i zabludama u medicini. 


Dobitnicima će najviše priznanje grada Kragujevca biti uručeno na svečanoj sednici Skupštine grada, 6. maja, za Dan grada, na Đurđevdan. Inače, ovo priznanje se uručuje u obliku diplome i novčane nagrade.

Podsetimo, prošlogodišnji dobitnici Đurđevdanske nagrade za dela koja su postala dostupna javnosti u 2017. su Biljana Planić u oblasti privatnog preduzetništva, prof. dr Slobodan Milisavljević u oblasti medicine, Boriša Radovanović za oblast nauke, Milutin Stefanović za oblast sporta, Zoran Kočović, Nenad Milošević, Mirko Kitanić, Milan Mitrović, Ivan Glišović, Nebojša Petković, Nenad Milikić, Mirko Vranić, Ivan Simović, Zoran Lazović, Nebojša Simić, Srđan Tucaković i Bojan Marković za oblast humanitarnog rada, Snežana Lazarević, Boban Lazarević, Gordana Bigić, Katarina Milićević, Aleksandra Petrović, Predrag Petrović, Suzana Đorđević, Marija Milojević Lazarević, Dragan Timotijević, Dragan Prokić i Dejan Tršić u oblasti humanitarnog karaktera.  

Foto: kragujevac.rs, MIND group, Facebook/Katarina Veljkovic, mpn.gov.rs, mirkodemic.com, Facebook/Srecko Otovic i Facebook/Jelena Tijanić

Najnovije vesti iz ove kategorije