Štrajkači “Fiata” ponovo u protestnoj šetnji, traže odgovor od Vučića

Ponedeljak, 17 Jul 2017 13:50Autor: Branko VukašinovićFoto: kragujevac.rs

Štrajkači Fiata, radnici druge smene, sutra će ponovo organizovati protestnu šetnju od fabrike do zgrade Gradske uprave, tražeći odogovor na pismo koje su preko gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića poslali predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, najavio je za InfoKG predsednik Štrajkačkog odbora, Zoran Marković.  

Okupljanje radnika druge smene zakazano je za 10 sati na mostu ispred kompanije, dok će radnici prve smene štrajkovati u krugu fabrike, rekao je Marković. Radnici su prošlog petka, kada su organizovali prvu protestnu štenju, preko gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića poslali pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Novu protestnu šetnju štrajkači organizuju kako bi dobili odgovor na poslato pismo Vučiću. 

"Mi građani ove države koji smo ispunili sve obaveze prema državi očekujemo od nje da bude na našoj strani i da stranog poslodavca natera da poštuje naš zakon i pristupi pregovorima u cilju obezbeđivanja uslova za rad i zaradu, pristojnu za život", navodi se u pismu.

U kompaniji “FCA Srbija” oko 2.000 radnika i danas, 15. dana štrajka, ponovo se glasanjem izjašnjava da li su za nastavak štrajka. 

Kada je reč o današnjem glasanju plan je bio da se zaposleni pojedinačno izjasne, odnosno da na listićima zaokruže da li su za nastavak štrajka ili pregovore. Radnici prve smene su takav način glasanja odbili i podizanjem ruku odlučili da nastave sa štrajkom. Ostalo je još da glasa i druga smena na zboru u 17 časova”, izjavio je za InfoKG Marković.

Štrajkački odbor u Fiatu najavio za danas od 18,15 časova konferenciju za novinare na kojoj će, kako se navodi u pozivu, saopštiti nove informacije o štrajku i demnatovati neistine. 

Štrajk u “Fiatu” počeo je 27. juna, a zbog toga i većina kooperanata ne radi. Štrajkači traže povećanje zarade sa 38.000 na 50.000 dinara, prijem novih radnika ili drugačiju organizaciju rada, nadoknadu troškova zbog dolaska na posao van standardnog radnog vremena kada nema javnog prevoza, kao i isplatu i povećanje bonusa efikasnosti za 2017. i 2018. godinu. 
 

Najnovije vesti iz ove kategorije