Studentska formula ZASTAVA 17 na svetskom takmičenju: Za Kragujevac su čuli mnogi, priča o Zastavi ponovo živi (FOTO)

Subota, 19 Avgust 2017 12:13Autor: Jovana Mladenović

Tim Studentske formule Zastava 17 iz Kragujevca jedini je pod srpskom zastavom na takmičenju među više od 40 timova sveta, koje je u toku u mađarskom gradu Đeru. Ekipa se za portal InfoKG javila drugog dana nadmetanja i čitaocima prenosi utiske. Tamo gde neki timovi imaju budžet i od pola miliona evra, naši studenti pokazali su da su za dobra idejna rešenja mnogo veća garancija prava vizija, znanje i duša, nego novac. 

Takmičenje okuplja više od 40 timova iz celog sveta, što znači da su studenti Univerziteta u Kragujevcu po prvi put u istoriji učesnici svetskog takmičenja. Najveći broj timova dolazi iz Nemačke, Britanije, Poljske, Belgije, Rusije, Indije i drugih krajeva sveta. 

Ekipa studenata FIN sastavljena je od 20 članova, pretežno studenata prve i druge godine osnovnih akademskih studija. "Nakon prva dva takmičenja, uspešno smo prošli statičke discipline, gde smo od strane komisija posebno pohvaljeni kao jedan od najkreativnijih timova, a posebno su istakli naš inženjerski pristup rešavanju problema, što je u osnovi bio cilj", javljaju naši predstavnici iz Đera. 

Za prvo takmmicenje, gde više od pola timova ima budžete više od pola miliona evra, (podatak u koji su, kako kažu, s nevericom prihvatili, prim.aut.) naša ekipa je dokazala da idejna rešenja mogu biti daleko jeftinija, a podjednako, ili čak efikasnija, nego ona skupa. 

Zbog problema sa motorom, koji se ne može otkloniti, tim neće učestvovati u dinamičkim disciplinama. 

"Jedan od primarnih ciljeva, koji smo ostvarili već nakon dva dana, je bio prezentovati naš grad Kragujevac, Univerzitet kao sedište industrije i sve potencijale koje posedujemo - grad sa istorijom, tradicijom, ogromnim potencijalom, grad studenata i auto industrije. Za Kragujevac su čuli mnogi i priča o Zastavi kao vozilu ponovo postoji", kažu naši studenti za kraj kratkog javljanja. 

Po povratku, portal InfoKG objaviće intervju sa učesnicima i priču o samom nastanku ideje, te formule, i daljim planovima.

U galeriji koja sledi pogledajte više fotografija.   

Deo fotografija preuzet sa zvanične stranice takmičenja

Galerija slika

Najnovije vesti iz ove kategorije