Urgentni centar sarađuje sa najboljim institutom hitne pomoći iz Moskve, ustupljeni svi klinički putevi

Ponedeljak, 27 Maj 2019 14:48Autor: Jovana Mladenović

Najveći moskovski urgentni centar, ocenjen najboljim u celoj Rusiji, Naučnoistraživački institut hitne pomoći N.V. Sklifosov, i Klinički centar Kragujevac otpočinju saradnju kojom će ovdašnji Urgentni centar "prepisati" ključne principe efikasnosti i dobre prakse, razmenjivati kadrove radi usavršavanja, stvoriti još bolje uslove za pacijente i olakšati rad lekarima i tehničarima.  

Naučnoistraživački institut hitne pomoći N.V. Sklifosov poseduje 1100 kreveta i dnevno 2000 lekara i tehničara zbrine između 200 i 300 pacijenata iz domena urgentnih stanja.

Naučnoistraživački institut hitne pomoći N.V. Sklifosov specijalizovan je za hitna, a pre svega urgentna stanja, a ocenjen je najboljim ne samo u Moskvi, već i celoj Rusiji. Od ustanova tog tipa koje su bile dostupne za saradnju, Klinički centar Kragujevac zbog toga je izabrao ovu, kako bi uveo nove modele rada u Urgentni centar, čije funkcionisanje i sada rukovodioci ocenjuju veoma dobrim, ali uvek, kako kažu, može bolje. 

Klinički centar Kragujevac ima 2395 zaposlenih, od čega je 485 lekara.

Saradnja će se ogledati u tome što će naši lekari i tehničari odlaziti u Moskvu da uče od najboljih kolega. Takođe, Naučnoistraživački institut hitne pomoći N.V. Sklifosov će, ne samo savetima, pomoći kragujevačkom Urgentnom centru tako što će ustupiti ključne kliničke puteve efikasnosti, svih 60 u potpunosti razrađenih i proverenih u praksi, za implementaciju kod nas. 

Lekarima i tehničarima ovdašnjeg Urgentnog centra već su prezentovani planovi, i oni su, prema rečima v.d. direktora KC Predraga Sazdanovića, veoma motivisani za prihvatanje promena. Dobro funkcionisanje Urgentnog centra, koji je najboli deo KC Kragujevac, sada se postiže izuzetnim zalaganjem zaposlenih, a implementacijom novih metoda po kojima rade kolege iz Rusije, posao će im biti olakšan, dok će pacijenti dobijati još kvalitetniju negu. 

Sazdanović je istakao da će značaj kragujevačkog Kliničkog centra, ali i obim posla još više porasti, s obzirom na to da je referentan za 10 bolnica, a nalazi se na čvorištu saobraćajnog koridora, u središtu svih saobraćajnih trasa. Analiza pokazuje da mu je osnaživanje neophodno, pa se u takve zahteve upravo i uklapa novi koncept rada Urgentnog centra koji će od Rusa biti preuzet. 

Naučnoistraživački institut hitne pomoći N.V. Sklifosov razvija tehnologije za 21. vek, a biće od pomoći u reinženjeringu kragujevačkog Urgentnog centra.

Galerija slika

Najnovije vesti iz ove kategorije