Info

U krugu Kliničkog centra postavljeni šatori za epidemiološku trijažu

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Utorak, 31 03 2020

U krugu Kliničkog centra Kragujevac postavljeni su šatori za epidemiološku trijažu. Namenjeni su za prihvat pacijenata sa temperaturom, udruženom sa simptomima respiratornih infekcija ili nekom drugom bolešću, kako bi se sprečio "ulazak" virusa COVID 19 u Klinički centar, odnosno mešanje potencijalno obolelih sa drugim pacijentima. 

Šatori su postavljeni nakon savetovanja sa kineskim stručnjacima koji su pre nekoliko dana boravili u Kragujevcu. 

Njihova svrha je da se pri ulasku u Kličnički centar ne mešaju pacijenti sa febrilnim stanjima i oni koji ih nemaju. Dok potonji idu u Urgentni centar, ostali idu na trijažu u šatore gde se sa njima obavljaju razgovori i pregledi, proveravaju eventualni kontakti sa zaraženima i slično, a sve u cilju da se spreči ulazak Korona virusa u ovu zdravstvenu ustanovu. Nakon ove trijaže, pacijenti se upućuju na određene klinike. 

Svi pacijenti koji dolaze u Klinički centar, a imaju osnovne simptome COVID 19, najpre prolaze kroz trijažni centar u šatorima. Cilj je da se na minimum svede rizik od širenja zaraze i za pacijente i za zaposlene, tj. da potencijalno zaraženi ne "šetaju" po ovoj zdravstvenoj ustanovi tek tako, već da najpre prođu trijažu.