Austrijski film "Najbolji od svih svetova" pobednik trećeg ŠIFF-a

Sreda, 09 Januar 2019 16:00Autor: InfoKG

Austrijski film "Najbolji od svih svetova", koji je režirao Adrian Goiginger, pobednik je trećeg Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala u dugometražnoj selekciji debitantskih ostvarenja, pošto je dobio najviše glasova publike u Kragujevcu. U “Nacionalnoj klasi” kratkog metra nagrada je pripala filmu „Roze" rediteljke Tamare Todorović, a nagrada je svečano uručena glumici Milici Vraneš.

Šumadijski internacionalni filmski festival održan je poslednjeg vikenda 2018. godine, a kragujevačka publika imala je prilike da pogleda najbolja dela mladih evropskih filmskih stvaralaca, 11 filmova u dugometražnom programu, kao i osam kratkih domaćih filmova, pretežno autorskih dela studenata Fakulteta dramskih umetnosti.

"Najbolji od svih svetova” je austrijska drama bazirana na istinitim događajima.  Sedmogodišnji Adrian odrasta u andergraundu, narkomanskom okruženju, u austrijskom gradu Salzburgu, poznatom po kulturi i klasičnoj muzici. Njegova majka Helga je rastrzana između svoje ljubavi prema sinu i zavisnosti od droge. Uprkos ovakvom okruženju Adrian ima srećno i normalno detinjstvo, najbolje od svih svetova. Njihov odnos funkcioniše sve do trenutka, dok se nadležni organi i centar za socijalni rad ne umešaju, kada saznaju za Helginu zavisnost. 

Ovo je još jedno u nizu priznanja višestruko nagrađivanog filma, koji je prethodne godine imao zapažen i  izuzetno bogat festivalski život.

Na festivalskom reperotaoru našla se i bosanska drama “Žaba", koja je na publiku ostavila snažan utisak, baš kao i gost, reditelj filma Elmir Jukić, koji je nakon filma razgovarao sa publikom. “Ederlezi Rising” je svečano otvorio festival, a autor Lazar Bodroža je fasciniranim posetiocima otkrio tajne ove naučno – fantastične filmske priče, dok je festival zatvorio Kragujevčanin Kosta Ristić, koji se svojim filmom “Banditi u potrazi za mamom” predstavio domaćoj publici. 

Festivalski dani u Kragujevcu obeleženi su brojnim filmskim dešavanjima, pa je kragujevačka publika uživala u predavanju o digitalizaciji i očuvanju kinematografskog nasleđa, koje je održao direktor Jugoslovenske kinoteke, Marjan Vujović.  Najmlađi sugrađani su u okviru pratećeg programa festivala, a u organizaciji Filmkulture uplovili u vode sedme umetnosti snimivši svoj prvi “Mali film”. U revijalnom programu festivala prikazani su i kratkometražni filmovi letnje filmske radionice 2018FRKA, kao i dokumentarac “O Knjazu i gradu”, Kragujevčanina Dejana Đusića, dok su u revijalnom programu dugometražnog filma, prikazani francuski i nemački fimovi u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, Francuskim institutom za kulturu, Gete institutom i Austrijskim kulturnim forumom. 

Organizatori posebnu zahvalnost i ove godine duguju Filmskom centru Srbije i Skupštini grada Kragujevca , a svojoj publici poručuju da do sledećeg festivala ostane verna evropskom filmu.

Najnovije vesti iz ove kategorije