KulturaFoto: kinoteka.org.rs

BESPLATNA PROJEKCIJA: Film “Lepota poroka” u novom ruhu u SKC-u

Autor: Branko Vukašinović
09:00 | Sreda, 30 05 2018

Besplatna projekcija digitalno restauriranog filma “Lepota poroka” biće održana sutra od 20 časova u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra. 

“Lepota poroka” je peti digitalno restaurirani film u okviru projekta “Vip Kinoteka”, koji ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Reč je o kultnom filmu iz 1986. godine, istaknutog crnogorskog reditelјa Živka Nikolića, koji je i pisac scenarija. Glavne uloge tumačili su Mira Furlan, Milutin Mima Karadžić, Petar Božović.

U zaostalim selima crnogorskog krša običaj je da muž nevernu ženu malјem ubije preko pogače. U takvoj sredini živi mladi bračni par, zavetovan na doživotnu vernost. Žive siromašno i rado prihvate poziv čoveka koji je otišao za lakom zaradom u primorje, da slede njegov primer. On se zaposli u solani, a ona kao spremačica u nudističkom kampu. Tradicionalno vaspitana, užasava se nad golotinjom, naročito kad posprema apartman dvoje mladih stranaca koje zabavlјa njena zbunjenost. Uz njihov podsticaj, ona postepeno oslobađa tradicijom sputanu senzualnost”, navodi se u saopštenju kompanije „Vip mobile“.

U okviru projekta „Vip Kinoteka“ do kraja ove godine biće digitalno restaurirano još pet filmskih ostvarenja koja su obeležila srpsku i regionalnu kinematografiju. 

Podsetimo, Kragujevčani su do sada u okviru projekta „Vip Kinoteka“ bili u prilici da u Studentskom kulturnom centru besplatno pogledaju filmove “Ko to tamo peva”, "Kad budem mrtav i beo", “Specijalno vaspitanje” i “Maratonci trče počasni krug”.