Kultura

"Čitanje linije": Izbor radova iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije

Autor: Jovana Mladenović
14:35 | Četvrtak, 05 10 2017

U Galeriji Narodnog muzeja Kragujevac otvorena je izložba grafika iz umetničke zbirke Doma vojske Srbije pod nazivom „Čitanje linije“. 

Izložbom grafika „Čitanje linije“ predstavljen je reprezentativni izbor radova iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije. Kolekcija grafika iz zbirke obuhvata oko 200 radova i formirana je pretežno od otkupa sa samostalnih ili grupnih izložbi, kao i od poklona umetnika koji su svojevremeno izlagali u galeriji.

Izložbom „Čitanje linije“ predstavljen je razvoj grafičke umetnosti pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka na tlu Jugoslavije, uz stavljanje akcenta na nekoliko autora koji se smatraju reprezentima grafičke umetnosti novijeg doba poput Branka Šotre, Đorđa Andrejevića Kuna, Mersada Berbera, Lazara Vujaklije, Emira Dragulja, Safeta Zeca, Aleksandra Lukovića, Branka Miljuša, Franca Miheliča i mnogih drugih.

Bogatstvo fundusa naše zbirke u kome je više od 1500 predmeta likovne i primenjene umetnosti, stvorilo je mogućnost da se pored izložbe „Čitanje linije“ formiraju i izložbe: Ogledalo vremena, Ispovesti jugoslovenske moderne i Izbor iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije.

Organizatori izložbe su Narodni muzej Kragujevac i Galerija Medija centar „Odbrana“, Ministarstvo odbrane, Uprava za odnose sa javnošću.

Izložba će biti otvorena do 23. oktobra.