Kultura

„Didona i Enej“: Kragujevac prvi put u istoriji grada dobija OPERSKU SCENU

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Utorak, 15 05 2018

U okviru obeležavanja velikog jubileja, 70 godina od osnivanja, Muzička škola „Dr Miloje Milojević“ započinje saradnju sa Knjaževsko-srpskim teatrom i predstavlja veliki operski projekat Henrija Persela „Didona i Enej“, u sredu od 20 časova na sceni "Joakim Vujić" kragujevačkog pozorišta.

Prvi put u istoriji grada Kragujevca publika će imati priliku da uživa u ovom posebnom i jedinstvenom delu. Produkcija opere je delo umetnika iz Kragujevca uz izuzetak gostujućeg operskog reditelja iz Beograda, Tadije Miletića. U operi ravnopravno učestvuju i profesori i učenici Muzičke škole „Dr Miloje Milojević”, u zajedničkoj želji da projektom zvanično obeleže začetak stalne operske produkcije u Kragujevcu koja počinje od septembra, postavljanjem produkcije na stalni pozorišni repertoar.

Ansambl čini 9 solista, 14 članova hora i 20 članova orkestra.

Dirigent  – Nemanja Mitrašević
Reditelj – Tadija Miletić
Scenograf i kostimograf – Aleksa Jevtić.

Glavne uloge tumače:
Zorica Beloica  –  Didona
Dimitrije Viktor Aksentijević – Enej

U ostalim ulogama nastupaju: Ljubica Gašparović-Jevtović, Ksenija Milenković, Aleksandra Dimić, Lidija Jevremović Sofija, Tatjana Milovan, Aleksa Jevtić i Mihajlo Jocić.

Rukovodilac projekta je Lidija Jevremović Sofija, organizator Miljan Beloca, a nosilac projekta je Muzička omladina Kragujevac.