Kultura

Izložba crteža i slika korisnika "Malih Pčelica" u UMMUS-u: Mnogo talenta među 2000 radova

Autor: Jovana Mladenović
12:05 | Subota, 24 06 2017

U Kulturnom centru UMMUS u toku je izložba crteža i slika korisnika Zavoda za smeštaj odraslih lica “Male Pčelice“, nastalih od 1992. godine do danas, a koja će posetioci moći da razgledaju do 23. avgusta. U odabiru radova i organizaciji izložbe pomogao je Peđa Rakićević, akademski slikar.

Posle 45 godina postojanja, kragujevački Zavod za smeštaj odraslih lica Mala Pčelice, prvi put organizuje izložbu likovnih radova korisnika, a reč je o delima koja su nastala od 1992. godine do danas.

"Naš Zavod ima blizu 900 korisnika i u svakome od njih leži umetnička duša. To su ljudi koji puno znaju i umeju, ali im je bilo potrebno samo malo podrške da to iznesu iz sebe. Neki od autora čije smo slike izložili, danas nisu među nama, ali oni će živeti kroz svoja dela i mi ćemo učiniti sve da ih sačuvamo od zaborava", rekao je na otvaranju izložbe Vladica Stanojević, direktor Zavoda.

U odabiru radova i organizaciji izložbe pomogao je Peđa Rakićević, akademski slikar.

"U poslednjih pet godina učesnik sam likovne kolonije koja se organizuje u Zavodu za smeštaj odraslih Male Pčelice i prilikom poslednjeg boravka u ateljeu njihove likovne sekcije, kolege umetnici i ja primetili smo da među radovima korisnika ima dosta kvaliteta. Tako se stvorila ideja da od 2000 radova, nastalih od 1992. godine, odaberem selekciju radova koji zadovoljavaju akademske kriterijume. Kod autora slika i crteža ima toliko talenta, prirodnog izražavanja na papiru i izražavanja raznim bojama, koje oni izbacuju iz sebe bez ikakve škole, predrasude i učenja, što je zaista vredno pažnje, kaže Peđa Rakićević. Prilikom odabira dela rukovodio sam se da pronađem te male radosti koje postoje u svima nama, i zato je ovo izložba topline i blago stvaralaštva korisnika, koju smo želeli da prikažemo van prostorija Zavoda “Male Pčelice“", rekao je Rakićević.