Kultura

Izložba crteža i slika Tamare Žderić

Autor: Jovana Mladenović
10:48 | Četvrtak, 30 06 2016

Izložba crteža i slika Tamare Žderić biće otvorena večeras u 20 časova u galeriji Mostovi Balkana.

Svet žuri, rastače se, promiče, izmiče, pada, uzdiže se, juri nezaustavljivo. Ne stižemo da sve informacije pohranimo u sebe, ne uspevamo da za vreme ovog našeg kratkog života dotaknemo, dodirnemo, pojmimo, obuhvatimo, raščlanimo silnu količinu pojava i pojmova koji nas okružuju. U savremenom svetu, punom straha, pre svega onog skrivenog, iskonskog, ne dozvoljavamo sebi da se bavimo sitnicama koje nas okružuju, njihovim postojanjem i njihovim kretanjima. Često nismo svesni života koji se krije u jednom drvetu, grumenu zemlje, deliću tkanine, razmazu boje. A taj svet je fantastičan, neopisiv, neponovljiv i mora da se doživi svakim delićem našeg osećajnog bića.

U svojim crtežima, tragam za takvim, dinamičnim, eruptivnim kretanjima, ali i onim treperavim, nežnim, krhkim, jedva opaženim. Ne ograničavam se na jedno likovno sredstvo, tu su i tuš i pero, uljane boje, akvarel. Tuš i pero najviše koristim, instiktivan odabir. Otkrivanje novih svetova sadržanih u raznim pojavama i predmetima oko mene, dovelo me je do toga da sopstveno postojanje, ali i postojanje sveta kome pripadam, shvatim kao uzbudljivu igru koja se odvija bez kraja i konca. Tamara Žderić

Ova umetnica rođena je 1990. godine u Beogradu. Master studije slikarstva završila je na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti. Student je prve godine doktorskih umetničkih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo.